Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.08.2014

Віталій Ярема: Ми розраховуємо на більш жорстку позицію Ради Європи щодо Російської Федерації, яка відкрито підтримує тероризм на території України (фото)

Таку заяву зробив Генеральний прокурор України під час зустрічі з Директором Директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи Крістосом Джіакомопулосом у п’ятницю, 29 серпня.

Віталій Ярема висловив вдячність представникам Ради Європи за їх увагу до України у нелегкий для неї час.

У ході зустрічі сторони обговорили питання ефективності проведення розслідувань масових порушень прав людини під час подій на Майдані, реформу органів прокуратури та внесення змін до законодавства щодо проведення антитерористичної операції.

Генеральний прокурор України поінформував пана Джіакомопулоса про хід розслідування масових вбивств під час подій на Майдані, співпрацю з Міжнародною дорадчою групою на чолі з Ніколасом Братца, та перші результати, яких вдалося досягти.


Директор Директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи подякував за безумовну підтримку, надану Міжнародній дорадчій групі, та високо оцінив рівень співпраці з нею. «Дуже важливим є те, що ви налагодили зв'язок та надаєте інформацію щодо розслідування родинам потерпілих та широкій громадськості. Це надає впевненості у справедливості цього процесу», - додав Крістос Джіакомопулос.

Говорячи про реформу органів прокуратури в Україні, Віталій Ярема підкреслив: «Ми обов’язково приймемо новий закон «Про прокуратуру», і він буде демократичним та європейським. Українську прокуратуру буде реформовано».


Генеральний прокурор України також поінформував представника Ради Європи про нещодавно прийняті Верховною Радою України зміни до законодавства, які спрямовані на забезпечення виконання повноважень правоохоронними органами, органами досудового розслідування та судами у районі проведення антитерористичної операції. Віталій Ярема коротко окреслив зміст поправок до закону України «Про боротьбу з тероризмом», які стосуються тимчасового наділення прокурорів повноваженнями слідчих суддів, зокрема щодо надання дозволів на проведення превентивного затримання та взяття під варту осіб, які підозрюються у вчиненні терористичних дій.

Говорячи про подальшу співпрацю з Радою Європи, Генеральний прокурор України заявив: «Ми розраховуємо на більш жорстку позицію Ради Європи щодо Російської Федерації, яка відкрито підтримує тероризм на території України, постачає терористам зброю, що використовується проти українських громадян. Також хотілося б бачити більш активну позицію Ради Європи щодо явних порушень прав людини, зокрема громадянки України Надії Савченко, яку викрали з української території та незаконно утримують на території Російської Федерації. Також у нас є беззаперечні докази порушень прав людей, які на окупованій терористами території підтримують українську владу».
 

 

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України  

кількість переглядів: 1614