Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.02.2015

Виступ прокурора Харківської області Юрія Данильченка на прес-конференції на тему: «Боротьба з корупцією в регіоні» (фото)

Сьогодні, 18 лютого, у прес-центрі облдержадміністрації  відбулася прес-конференція на тему: «Боротьба з корупцією в регіоні». У заході взяли участь голова облдержадміністрації Ігор Райнін, прокурор області Юрій Данильченко, начальник УСБУ в області Олександр Пивовар та заступник начальника ГУМВСУ в області Юрій Гладик. 

 
Текст вступного слова прокурора області Ю. Данильченка:

«Оскільки про конкретні приклади боротьби з корупцією ми вас інформуємо регулярно і оперативно, сьогодні я коротко зупинюсь на двох найпоширеніших категоріях правопорушень. Це корупційні злочини правоохоронців та розбазарювання землі.
 
Бюджетна сфера та земельні відносини є «лідерами» за кількістю корупційних злочинів.
 
Аналізуючи результати роботи органів прокуратури в минулому році і початку цього змушений констатувати, що законодавство в земельній сфері порушується повсюдно, але найчастіше - представниками органів місцевої влади.
 
Приміром, справа мера Мерефи.
 
Як ви пам'ятаєте, градоначальника затримали в жовтні минулого року, під час отримання 40 тис. грн. від підприємця. У цю суму чиновник «оцінив» отримання у приватну власність приміщення. Провадження буде направлено в суд до кінця лютого.
 
Поширеною схемою передачі землі у власність в обхід законів є узаконення права на ділянку через суд.
 
Буквально вчора прокуратура області зареєструвала кримінальне провадження щодо колишнього керівника Вовчанської РДА за фактом зловживання службовим становищем.
 
У 2010 році своїм розпорядженням в порушення чинного законодавства передав харків'янці ділянку лісу 1 категорії. Це найцінніші ліси, які виконують водоохоронні та ґрунтозахисні функції.
 
З розпорядженням на руках громадянка звернулася до суду і вже на підставі рішення суду отримала державний акт на землю.
Наразі досудове розслідування проводиться за ст. 364 КК України. Чиновнику загрожує до 6 років позбавлення волі. Вживаються заходи до повернення ділянки у власність держави.
 
Розповсюджена проблема в області - продаж державної землі без аукціонів. Прокуратура постійно виявляє і припиняє такі випадки.
Як приклад, тільки в Барвінківському районі голова райдержадміністрації своїм розпорядженням віддав 1200 га вартістю більше 20 млн. грн. фермерам.
 
У грудні ми подали в суд 12 позовів. Вимагаємо визнання недійсними договорів оренди. Зараз судовий розгляд триває.
Не менше питань виникає і при використанні земельних паїв (часток).
 
Так, моїм заступником оскаржено в суді розпорядження голови Краснокутської районної адміністрації.
 
Ще в серпні 2012 року голова РДА дав дозвіл громадянину на підготовку документів щодо відведення нібито незатребуваних паїв. Майже дев'ятсот гектарів повинні були піти в оренду для ведення фермерського господарства.
 
Однак ми встановили, що частина цих паїв перебуває у приватній власності, а інша - колективною. Райдержадміністрації ці ділянки взагалі ніхто не передавав.
 
Ненабагато краще налагоджена робота і в Головному управлінні Держземагентства в області. Його співробітники із завидною регулярністю допускають суттєві порушення у своїй діяльності, які доводиться «виправляти» прокурорам вже за допомогою кримінальних проваджень.
 
Прокуратурою області в грудні розпочато розслідування незаконного відведення 38 га сільгоспземель в приватні руки. Збиток державі склав майже 9,5 млн. грн.
 
Відділ Держземагентства в Дергачівському районі видало держакти на ці ділянки нібито на підставі розпорядження голови райадміністрації. У той же час, ми встановили, що таке рішення місцевою владою не приймалося.
 
Досудове розслідування триває. З метою повернення земель у власність держави пред'явлено 19 позовів.
 
Кричуще ігнорування законів стосується не тільки сільської місцевості та землі сільгосппризначення. Це стосується і міста Харкова, де вартість землі в порівнянні з районами області відрізняється в рази.
 
Масштабною проблемою, на мою думку, є порушення в діяльності Харківської міської ради, в частині незаконного відведення земель у власність обслуговуючим кооперативам.
 
Відповідно до закону безкоштовно і тільки під будівництво житла місцева влада може видавати землю виключно житлово-будівельним кооперативам. Оскільки ЖБК - це об'єднання громадян, які потребують поліпшення житлових умов.
 
А от далі виникає цікава схема. Створюється обслуговуючий кооператив, в назві якого є словосполучення житлово-будівельний. Йому безкоштовно видається ділянка під будівництво як житлово-будівельному кооперативу, хоча він таким не є.
 
Один з останніх виявлених нами прикладів. Рішенням Харківської міської ради від вересня 2013 безкоштовно передано у власність обслуговуючому кооперативу земельну ділянку, площею майже 3 гектари і вартістю близько 3 млн. грн. Згідно з рішенням кооператив повинен був побудувати на цій ділянці житловий будинок і взяти його в обслуговування.
 
Прокуратура встановила, що жодних прав на безкоштовне отримання земельної ділянки у власність кооператив не мав. Тобто землю потрібно було продавати через аукціон.
 
З цього приводу прокурор Київського району м. Харкова 4 лютого звернувся до суду з вимогою скасувати рішення міськради та витребувати ділянку з чужого незаконного володіння.
 
З аналогічних підстав цим же прокурором готується позов про скасування рішення міськради. Остання віддала обслуговуючому кооперативу 5 гектарів вартістю близько 40 млн. грн.
 
Подібна схема, за нашими підрахунками, використовувалася в двох сотнях випадків. Таким чином, кооперативи отримували землю за документами безкоштовно, а потім продавали її. Мова може йти про майже тисячу гектарів.
 
Я висвітлив тільки невелике коло правопорушень, з якими стикається прокуратура в агропромисловому комплексі регіону. Ми не тільки будемо припиняти такі дії і через суди повертати державі її власність, а й обов'язково давати правову оцінку діям чиновників, які не бачать або роблять вигляд, що не бачать, що настали нові часи і не варто так зневажливо ставитися до закону.
 
Що стосується другої заявленої мною теми - корупція в правоохоронних органах, то хочу зазначити, що серед притягнутих до відповідальності за корупцію - один з найбільших показників - працівники органів внутрішніх справ (16).
 
Тільки за січень прокуратурою області розпочато два кримінальних провадження стосовно міліціонерів-корупціонерів.
 
Довго зупинятися на цій темі не буду. Цифри говорять самі за себе. Можу лише зазначити, що на цьому тижні ми плануємо направити до суду два кримінальні провадження.
 
Наприкінці жовтня співробітниками прокуратури та СБУ був затриманий перший заступник начальника одного з райвідділів області.
Правоохоронець отримав 1,5 тис. доларів за те, що закриє очі на нелегальний бізнес громадянина. На даний момент вже виконуються вимоги статті 290 КПК України, сторони кримінального провадження ознайомлюється з матеріалами справи.
 
Крім того, зараз готується обвинувальний акт стосовно начальника сектору карного розшуку одного з райвідділів області. Наприкінці січня він був затриманий працівниками прокуратури та служби безпеки.
 
Міліціонер отримав 22 тис. грн. від громадянина, який обвинувачується у крадіжці з проникненням. Правоохоронець пообіцяв, що за ці гроші він вплине на суддю і правопорушник отримає умовний термін. Підозра оголошена за ч. 3 ст. 369-2 - зловживання впливом.
 
Підбиваючи підсумок, хочу нагадати чиновникам, правоохоронцям і всім наділеним владою громадянам, що з 25 січня цього року набули чинності зміни до антикорупційного законодавства країни. І тепер ганебна практика умовних вироків залишиться в минулому, оскільки внесені зміни забороняють судам призначати корупціонерам покарання нижче мінімально встановленого в статті кримінального кодексу (що раніше було можливо) і застосовувати терміни з випробуванням».
 



Прес-служба прокуратури Харківської област
і

кількість переглядів: 2487