Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.12.2016

Юрій Данильченко: Прагнемо наповнити реформи сенсом

Прокуратура вже не та. Реформи, що прокотилися країною останніми роками, торкнулися і цього відомства.

Про роботу в нових умовах, співпрацю з міжнародними організаціями та досягнення в головних напрямах розповів прокурор Харківської області Юрій Данильченко напередодні Дня прокуратури, що відзначається сьогодні, 1 грудня.

 
 
– Юрію Броніславовичу, цими днями виповнюється рік від старту місцевих прокуратур. Як оцінюєте першу річницю роботи в новому форматі?
 
–  Знаєте, напередодні професійного свята не хочеться акцентувати увагу на проблемах. Я вже неодноразово висловлював свою оцінку реформі органів прокуратури. Якщо коротко, то вважаю, що реформа назріла давно, а от методи, якими вона впроваджувалася донедавна, викликають у мене… ну, скажімо так, подив і нерозуміння.
 
Згадуючи реформи правоохоронного блоку в цілому, можу окремо відзначити роботу управління нагляду у кримінальному провадженні. Адже в першу чергу на його плечі лягло найбільше навантаження в перехідний період реформи органів внутрішніх справ.
 
Реформи продовжуємо і зупинятися не збираємося. Просто зараз цей процес ми прагнемо наповнити більше сенсом, ніж формою.
 
– Як нам відомо, з цією ж метою на території області працює  представництво Консультативної місії ЄС? Ви співпрацюєт?
 
– Так, співпраці з нашими європейськими, і не тільки, партнерами у прокуратурі приділяється чимало уваги. Це постійні зустрічі з представниками моніторингової місії ООН, ОБСЄ, Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС).
 
Акцент роботи місій ООН та ОБСЄ зроблено на дотриманні прав і свобод громадян, у КМЄС основна мета – посилити та підтримати реформи сектора цивільної безпеки України.
 
Наша співпраця має кілька напрямів. З одного боку, наші іноземні партнери постійно діляться з нами передовими європейськими практиками розслідування тих чи інших категорій злочинів. Проведено низку семінарів-тренінгів з протидії корупції, протидії відмивання коштів, з налагодження ефективної взаємодії між прокуратурою та поліцією, з комунікацій.
 
Зараз діє віддразу кілька робочих груп, і Харків знову підтверджує своє звання лідера правових та законодавчих ініціатив. Ми обрані як пілотний регіон для розробки концепції оцінки ефективності роботи прокурора. Уже визначено учасників групи та її регламент роботи. Планується розробка концепції на основі досвіду прокуратури Латвії.
 
Тобто якщо минулого року ми займалися структурними змінами прокуратури, то зараз максимально націлені на якісні, змістовні перетворення.
 
– З реформами зрозуміло. Як ви оцінюєте результати роботи відомства на пріоритетних напрямах?
 
– Я стосовно роботи – перфекціоніст. Вважаю, що завжди треба прагнути кращих результатів. Водночас переконаний, що очолюваному мною колективу є про що звітувати громадськості.
 
Майже 70 кримінальних проваджень з ознаками корупції направлено до суду. Значна частина цих проваджень (30) розслідувано слідчими прокуратури області.
 
Ще одним пріоритетом є сфера земельних відносин. Так, органами прокуратури області передано до суду позовів на суму майже 163 млн грн, задоволено 178 позовів на 42 млн грн. Загалом у власність держави та територіальних громад повернуто майже 1,3 тис. га землі.
 
Звісно, окремою категорією земельних справ ми вважаємо ділянки, роздані за так званою «кооперативною схемою». Прокуратура вже три роки бореться в судах. Ми повернули безкоштовно роздані землі на суму понад 790 млн грн.
 
Водночас суди з формальних причин відмовили в задоволенні понад півсотні позовів на суму 1,4 млрд грн. Результати цієї роботи оцінюю як задовільні, але недостатні. Роботу будемо продовжувати. Отримуємо досить неоднозначну позицію судів за цими позовами. Часто відмовляють за строками давності. У більшості випадків доводиться доходити до касаційної інстанції, щоб довести свою позицію і повернути землю громаді.
 
Навіть у звужених рамках повноважень ми продовжуємо захищати дитинство. На жаль, з 1 вересня в нас немає можливості подавати позови в інтересах неповнолітніх. Однак, захищаючи інтереси держави у сфері охорони дитинства, ми виграли позови на майже 28 млн грн.
 
Залишилися повноваження у прокуратури і у сфері нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та при застосуванні інших заходів примусового характеру. Прокуратура Харківської області у 2016 році спрямувала до закладів пенітенціарної системи близько 600 актів реагування. За 9 місяців роботи це найкращий показник у країні.     
Доки Харківщина буде прифронтовим регіоном, доти одним з пріоритетів нашої діяльності буде боротьба з виявами сепаратизму та тероризму. На щастя злочинів цієї категорії порівняно з 2014 роком стає менше. Однак правоохоронна система не втрачає пильності. Цього року за фактами злочинів, пов’язаних із сепаратизмом і тероризмом, до суду направлено 26 кримінальних проваджень. 17 проваджень судами вже розглянуто, винним призначено передбачене законом покарання.
 
– Ми з вами спілкуємося напередодні професійного свята. Як прокурори відзначають цей день? Чи є якісь традиції?
 
– Традиції, напевно, як і в інших відомствах. Цього дня відзначають найкращих. Наприклад, нинішнього року саме до 1 грудня завершився конкурс на кращого держобвинувача. Кілька місяців конкурсна комісія аналізувала обвинувальні виступи прокурорів і відібрала найкращих. Крім того, відзначать сумлінність, професійність і вагомі здобутки на всіх напрямах роботи – як на рівні Генеральної прокуратури України, так і прокуратури області.
 
Користуючись нагодою, наданою вашим виданням, хочу привітати колектив прокуратури з професійним святом і з 25-річчям органів прокуратури України. Ми живемо на перехресті епох, наша Батьківщина переживає масштабний етап перетворень. Прокуратура завжди стояла в авангарді державних процесів, і нині реформа нашого відомства – одна із запорук європейської інтеграції України. Тож, звертаючись до прокурорів, хочу побажати: будьте гідними, достойними свого звання, поважайте себе і свою професію.
 
Останні роки ми не влаштовували гучних святкувань, адже вважали, що в регіоні, який межує із зоною проведення АТО, це недоречно. У той же час цього року виповнюється 25 років незалежній прокуратурі України, і ми вирішили провести велику зустріч із ветеранами органів прокуратури. Підтримати спадкоємність поколінь.
 
Олександр Гречаний, кореспондент
Фото: Марія Зайцева

Джерело: Слобідський край, 01.12.2016

кількість переглядів: 2337