Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.11.2017

На Харківщині 5 років діяла шахрайська схема захоплення лісу під забудову. Затримано керівника організації (фото)

Ізюмська місцева прокуратура спільно з Ізюмським МРВ СБУ в області, Управлінням захисту економіки в області Департаменту захисту економіки Нацполіції та Ізюмським ВП ГУ НП в області викрили злочинну схему незаконного заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах використовуючи землі державного лісового фонду.

Як розповів керівник місцевої прокуратури Володимир Калюга, за попередніми підрахунками, йдеться про десятки мільйонів гривень, якими заволоділи шахраї.
 
Наразі встановлено, що з 2012 року службові особи однієї з благодійних організацій області самовільно займали та роздавали землі, розташовані у лісовому масиві на березі Червонооскільського водосховища у Борівському районі.
 
Не маючи жодних правових підстав, представники організації  за гроші укладали з громадянами договори тимчасового користування земельними ділянками. При цьому осіб, які бажали укласти договори на користування землею, запевнювали, що все проходить законно.
 
Майже за 5 років самозахоплено близько 32 га лісу. На цей час на ділянках частково знищено лісові насадження та розміщено понад півтисячі житлових  та господарських споруд.
 
Керівника благодійної організації викрили 29 листопада поточного року "на гарячому". Загалом він отримав за чергову земельну ділянку 108 тис. грн. (з розрахунку 1 тис. доларів США за 0,01 га землі). Наразі він затриманий у порядку ст. 208 КПК України. Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.
 
За місцем знаходження організації та місцем проживання її службових осіб проведено обшуки, у ході яких вилучено документи, що підтверджують незаконну діяльність, гроші, автомобілі преміум класу.
 
Досудове розслідування проводиться за фактом самовільного зайняття земельної ділянки, яке завдало значної шкоди, та шахрайства, вчиненого в особливо великих розмірах (ч. 1 ст. 197-1, ч. 4 ст. 190 КК України). Прокуратура процесуально керує у кримінальному провадженні.
 
 
 
 
 
 



Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 4287