Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.01.2018

Прокуратура скерувала до суду справу злочинної організації псевдоколекторів. На рахунку зловмисників три викрадення і одна смерть

Прокуратура області направила до Орджонікідзевскього районного суду м. Харкова обвинувальний акт щодо організатора та учасників злочинної організації, які викрадали людей, та, застосовуючи психологічну і фізичну силу, вимагали від них взяти на себе неіснуючі боргові зобов'язання.

За інформацією начальника управління прокуратури області Олександра Шевченко, досудовим розслідуванням встановлено, що двоє раніше судимих чоловіків, які познайомилися у місцях позбавлення волі, у 2014 році вирішили організувати злочинну групу. До її складу запросили знайомих та приятелів. Всього у групі було  6 учасників - мешканців м. Києва та м. Харкова. Двоє з них - керівники. Четверо - виконавці. При цьому двоє виконавців "працювали" на стадії підготовки до злочину. Інші двоє - безпосередньо при вчиненні злочинних дій. Керівники також мали свої функції і обов'язки - один, як правило, був присутній на місці злочину, інший - координував дії членів групи по телефону.
 
Зловмисники знаходили громадян, які заборгували великі суми, знайомилися з ними під виглядом бізнесменів або інвесторів, які бажають вкласти кошти у справу, призначали зустріч та викрадали їх. До злочинів готувалися ретельно - стежили за майбутньою жертвою, її розкладом дня, дізнавалися про сімейний та майновий стан. Для скоєння злочинів придбали автомобілі, зброю, мобільні телефони, "робочі" номери до них тощо.
 
Боржників зв'язували та привозили у орендований гараж де їх били, катували, погрожували розправою, у тому числі і смертю близьких, та змушували підписати боргове зобов'язання на ім'я кредитора.
 
У ході слідства правоохоронці встановили три епізоди викрадення, які сталися протягом 2016-2017 рр.
 
Одне з них сталося у грудні 2016 року та закінчилося трагічно. Тоді псевдоколектори замордували боржника до смерті. Коли потерпілий майже не подавав ознак життя, зловмисники посадили його до машини та вивезли з гаражу до лісосмуги поблизу прохідної одного з підприємств міста. За 20 хвилин після цього чоловік помер.
 
Третю жертву зловмисники викрадали двічі. Під час другого викрадення у лютому 2017 року псевдоколектори змусили боржника погодитися переоформити на них майно, яке належить йому та членам його родини. Коли викрадачі привезли чоловіка додому, щоб він взяв документи для переоформлення автомобіля і квартири, потерпілому вдалося непомітно зателефонувати до правоохоронних органів та повідомити про своє викрадення.
 
Затримали зловмисників на блок-посту "Пісочин", коли ті намагалися покинути Харків разом з викраденим чоловіком.
 
Довідково:
 
50 та 59-річним організаторам злочинної групи оголошено підозру за ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 146, ч. 4 ст. 28 ч. 4 ст. 189, ч. 1 ст. 263 КК України (створення злочинної організації, викрадення людини  і вимагання, вчинені злочинною організацією, незаконне поводження зі зброєю).
 
34-річному учаснику групи інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст.146, ч. 4 ст. 28 ч. 4 ст. 189, ч. 2 ст. 121 КК України (участь у діяльності злочинної організації, викрадення людини і вимагання, вчинені злочинною організацією, умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень).
 
31-річному члену злочинної організації оголошено про підозру за ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 146, ч. 4 ст. 28 ч. 4 ст. 189, ч. 2 ст. 121, ч. 1 ст. 263 КК України (участь у діяльності злочинної організації, викрадення людини і вимагання, вчинені злочинною організацією, умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень, незаконне поводження зі зброєю).
 
Ще двом учасникам групи - 60 та 61-річним чоловікам, інкримінуються злочини, передбачені ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 146, ч. 4 ст. 28 ч. 4 ст. 189 КК України (участь у діяльності злочинної організації, викрадення людини і  вимагання, вчинені злочинною організацією).
 
Матеріали стосовно одного з організаторів групи (50-річного чоловіка) виділені у окреме провадження у зв'язку з тим, що зловмисник переховується від правоохоронних органів та оголошений у розшук.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2852