Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.04.2018

Прокуратура затвердила підозру організатору псевдореабілітаційного центру, в якому насильно утримували «пацієнтів» та лікували молитвами (фото)

Харківська  місцева прокуратура №1 затвердила підозру 27-річному харків’янину -  організатору псевдореабілітаційного центру, в якому «пацієнтів» утримували місяцями проти їх волі (ч. 2 ст. 146 КК України).

За інформацією заступника керівника місцевої прокуратури Станіслава Гальченка, підозрюваний створив благодійний фонд, метою якого, за документами, є «надання послуг догляду із забезпечення проживання для осіб з розумовими вадами та хворих на наркоманію».
 
Жодних дозволів на проведення медичної чи психологічної реабілітації, як і кваліфікованого медперсоналу, у фонду не було. У той же час чоловік пропонував родичам алко- та наркозалежних саме лікування і навіть надавав гарантії їх одужання. Близькі хворих мали щомісяця платити за послугу від 1 до 3 тис. грн., залежно від їх платоспроможності. Для здійснення незаконної діяльності використовувалися нежитлові приміщення, де санітарно-технічний стан не відповідав чинним нормам.
 
До будівлі пацієнти потрапляли різними способами. Наприклад, за показами одного з потерпілих, його забрали з дому ввечері. Не дивлячись на холодну погоду (лютий 2018), чоловікові не дали одягнути верхній одяг та витягли з квартири в простирадлі. Заштовхали на підлогу заднього сидіння автомобіля. По дорозі били, не давали вставати з підлоги, поставивши на нього ноги. Коли привезли до будинку, знову побили, бо чоловік ставив питання та намагався звільнитися. Під час «лікувального побиття» чоловікові зламали ніс та розтрощили зуб.
 
Усіх бранців після доставки до центру обшукували, забирали гроші, документи, телефони, змушували підписувати папери про нібито добровільне перебування особи в закладі.
 
Деякі «пацієнти» кілька місяців не бачили вулиці, оскільки їх тримали в  закритому підвальному приміщенні.
 
Нагадаємо, полонених звільнили правоохоронці 6 березня цього року. На той час у центрі знаходилося 200 осіб. Організували псевдолікувальний заклад проповідники однієї з протестантських релігійних організацій.
 
Утримували «пацієнтів» в антисанітарних умовах. Вікна приміщень були облаштовані решітками. Людей та не випускали на вулицю. Професійна медична допомога людям, серед яких були хворі на гепатит, туберкульоз та віл-інфіковані, фактично не надавалася.
 
«Лікування» складалося виключно з постійних молитов та релігійних обрядів.
 
Досудове розслідування триває. Прокуратура процесуально керує у кримінальному провадженні.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3459