Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.05.2018

Мати-п'яничка продала квартиру та залишила 3-х малолітніх дітей на вулиці. Прокуратура в апеляції відстояла права малечі на житло

Апеляційний суд Харківської області підтримав позицію прокуратури та визнав недійсним договір купівлі-продажу квартири, з якої незаконно виселили 3-х малолітніх дітей на вулицю.

За інформацією начальника відділу прокуратури області Валерія Лялюка, у вересні 2016 року 41-річна жінка - мати трьох дітей, продала за безцінь 3-кімнатну квартиру площею майже 80 кв. м на вул. Конторській у м. Харкові. Без даху над головою жінка залишила не тільки дітей, а і своїх батьків, з якими разом мешкала.
 
Продати житло та придбати, взамін квартири поблизу центра міста, будинок в одному з сіл Золочівського району її вмовив співмешканець.
 
Однак, як з'ясувалося, договір купівлі-продажу майна уклали з порушенням чинного законодавства. Зокрема без дозволу органу опіки та піклування, а будинок існував тільки на папері. Відповідно, родина з малолітніми дітьми залишилася на вулиці. Та це мало цікавило матір і інших дорослих. Вони увесь час пиячили та вели асоціальний образ життя. Соціально-побутові умови  проживання родини залишали бажати кращого, а мати не піклувалася про своїх дітей - малеча не отримувала ні повноцінного догляду, ні харчування, ні виховання.
 
Дітей виявили у занедбаному стані та поселили у інтернатних закладах міста. Мати відвідала їх тільки один раз. Жінка прийшла до інтернату напідпитку, тому, відповідно, їй не дозволили побачення. Більше зустрітися з малечею мати навіть не намагалася.
 
Щоб поновити житлові права малолітніх, прокуратура звернулася до Жовтневого районного суду м. Харкова з позовом про визнання договору купівлі-продажу нерухомості -  недійсним. Однак суд його не задовольнив. Тому прокуратура оскаржила це рішення. Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та у повному обсязі підтримав позицію прокуратури.
 
Наразі мати позбавлена батьківських прав. Діти перебувають під піклуванням держави.
 
 

Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2885