Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.08.2018

Прокуратура оголосила про підозру директору ТОВ, що ухилилося від сплати податків на суму 18 млн. грн.

Прокуратура оголосила про підозру 46-річному керівнику одного із ТОВ Харкова за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 212 КК України).

Як повідомив начальник відділу прокуратури області Артур Оганнісян, наразі встановлено, що протягом 2015 - 2016 років товариство ухилилося від сплати майже 18 млн. грн. податку на додану вартість.
 
За основною версією слідства, незаконна схема виглядає наступним чином. Комунальні підприємства Харкова замовляли у ТОВ товари та послуги. Товариство в свою чергу укладало договори з фіктивними фірмами, які існували виключно на папері та були створені саме з метою виведення в готівку коштів. За частину виведених коштів без сплати ПДВ купувались необхідні товари. А на баланс у комунальних підприємствах товар чи послуга поверталися за повною вартістю.
 
Таким чином, кожна з ланок схеми отримувала свій зиск. ТОВ збагачувалося за рахунок умисного збільшення валових витрат та використання податкового кредиту з ПДВ. Різниця у вартості товарів та послуг на папері та в реальності осідала в кишенях зацікавлених осіб. 
 
Нагадаємо, напередодні в рамках розслідування за фактом привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем (ст. 191 КК України) правоохоронці викрили низку суб'єктів господарювання міста, які через раніше створений ними так званий "конвертаційний центр" розкрадали бюджетні кошти комунальних підприємств міської ради.
 
За санкцією суду було проведено 16 обшуків (6 - в офісних приміщеннях ТОВ, 10 - за місцем мешкання керівників підприємств).
 
За попередніми даними тіньовий обіг "конвертаційного центру" становив понад 200 млн. грн.
 
Наразі на розгляді судів знаходяться 3 кримінальні провадження щодо учасників "конвертаційного центру" за фактом фіктивного підприємництва  (ст.28, 205 КК України).
 
Досудове розслідування триває. Встановлюються всі обставини та особи, причетні до скоєння злочину.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 4565