Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.02.2019

Прокуратура Харківської області викрила масштабну схему підкупу медичних посадовців, які за відкати допомагали вигравати тендери (фото)

Слідчі прокуратури Харківської області спільно з УЗЕ в Харківській області ДЗЕ НП України викрили міжрегіональну корупційну схему підкупу посадовців з метою підтасовки виграшу в тендерах на поставку фармпрепаратів до медустанов.

Як розповів начальник управління прокуратури області Іван Тарасов, схема полягала в наступному. Представники харківських оптових фармацевтичних компаній для того, щоб виграти тендер підшуковували когось у керівництві лікарні та пропонували за частку від контракту посприяти у перемозі певній компанії. Підкуплені посадовці робили так, щоб до тендеру були допущені лише дві компанії, які були пов’язані між собою. З кожного такого тендеру лікарі отримували від 5 до 25 % від суми контракту.
 
На сьогодні прокуратура області затвердила перші підозри у цьому кримінальному провадженні: менеджеру та директору харківських фармацевтичних ТОВ, що постачали ліки до комунальних та державних закладів охорони здоров’я за завищеними цінами.
 
26-річному менеджеру та 34-річній директорці двох ТОВ, що працюють у фармацевтичній галузі, інкримінується пропозиція та надання неправомірної вигоди, за попередньою змовою групою осіб, службовій особі за вчинення нею в інтересах тих, хто надає таку вигоду, дій з використанням нею службового становища, вчинені повторно (ч. 3 ст. 369 КК України).
 
Наразі відомо щонайменше про два виграні тендери щодо поставок до медичних закладів у м. Запоріжжі на загальну суму близько 3 млн. грн. Тобто сума перерахованих коштів особисто медпрацівникам склала близько 300 тис грн.
 
Слідчим шляхом зараз перевіряється причетність цих фармкомпаній до підтасовки результатів тендерів ще в десятку медичних закладів у Харківській, Сумській, Луганській, Донецькій областях.
 
Досудове розслідування триває. Встановлюються всі обставини справи та особи, причетні до скоєння злочинів.
 
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2657