Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.05.2019

Прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно міжрегіональної групи наркоділків

Прокуратура області направила до Дзержинського районного суду м. Харкова обвинувальний акт стосовно групи наркоділків.

Як розповів начальник відділу прокуратури області Нвер Антонян, незаконний бізнес організувала 42-річна мешканка Запоріжжя. До протиправної діяльності вона залучила свого 43-річного співмешканця, а також 24-річну доньку. Окрім того, участь у незаконному бізнесі брали ще троє чоловіків віком від 27 до 44 років.
 
Спільники, розробили схему з дистанційного збуту метадону та димедролу на території Харкова. Закупівлею накропрепаратів займалася сама організаторка та її співмешканець. «Товар» зберігали та фасували в орендованому будинку в Запоріжжі, до Харкова фасовані наркотики привозили вже на продаж. Також збут наркотичних засобів здійснювався і на території інших регіонів країни.
 
Серед «обов’язків» інших членів злочинної групи були фасування, прийом замовлень від клієнтів через мобільні додатки, а також безпосередній збут шляхом здійснення «закладок». Гроші за товар наркоділки отримували на банківські картки. Для конспірації рахунки відкривали на підставних осіб.
 
Група діяла принаймні 10 місяців 2017-2018 рр. Досудовим розслідуванням встановлені 34 епізоди злочинної діяльності.
 
Слідство з’ясувало також, що жертвою зловмисників стала їх спільна знайома – 24-річна жінка ромської національності, що мала на утриманні малолітніх сина й доньку. Жінка не мала  житла та засобів до існування. Учасники злочинної групи надали подрузі з дітьми притулок, допомагали годувати малих і купувати необхідні засоби гігієні. Проте згодом сказали, шо вона має відпрацювати «борг» за проживання та харчування. Таким чином, використовуючи її уразливий стан, втягнули до незаконного бізнесу. Спочатку її змушували лише фасувати наркотики, а незабаром  - займатися їх збутом. Щоб жінка не втекла під час чергового «завдання», в неї забирали одного з дітей.
 
Наразі організатору злочинної групи, її співмешканцю та ще двом спільникам інкримінується вчинення злочинів , передбачених ч. 3 ст. 149, ч. 3 ст. 307, ч. 4 ст. 321 КК України (вербування людини з метою експлуатації у формі втягнення у злочинну діяльність з використанням уразливого стану особи, незаконне придбання, зберігання і збут наркотичних та сильнодіючих наркотичних засобів, вчинені організованою групою). Доньку організаторки обвинувачують в аналогічних наркозлочинах. Ще один учасник групи, що брав участь лише в окремих епізодах злочинної діяльності, відповідатиме за скоєне відповідно до ч. 2 ст. 307, ч. 3 ст. 321 КК України (незаконне придбання, зберігання з метою збуту наркотичного та сильнодіючого лікарського засобу, вчинене за попередньою змовою групою осіб).
 

Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2145