Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.08.2019

Невдалий шантаж закінчився вбивством свідка. Вирок суду понад 14 років за гратами

На вимогу Харківської місцевої прокуратури № 4 Московський районний суд м. Харкова визнав винним 40-річного чоловіка в умисному вбивстві з корисливих мотивів з метою вчинення іншого злочину, розбійного нападу, вчиненому за попередньою змовою групою осіб та вимаганні (п. п. 6, 9 ч. 2 ст. 115, ч. 2 ст. 187, ч .2 ст. 189  КК України).

Як повідомив керівник місцевої прокуратури Володимир Купріянов, зловмисника  засудили до 14 років та 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
За даними слідства двоє друзів розробили план отримання «легких» грошей. Вони вирішили заманити свого знайомого в ліс, викрасти його та вимагати у його матері викуп за життя сина.
 
Сім’я жертви не була заможною, але зловмисники сподівалися, що матір заради спасіння сина продасть квартиру.
 
Щоб виманити потерпілого у безлюдне місце, напарники придумали цілу легенду. Нібито в Таранівському лісництві Зміївського району чоловіки знайшли танк часів Другої світової війни, і запропонували провести розкопки.
 
Майбутня жертва погодилась. Однак на розкопки він приїхав з другом. Зловмисники вирішили не відступатися від плану та в лісі розділили двох приятелів. Засуджений пішов з небажаним свідком в одну сторону, а його друг з жертвою вимагання – в іншу. В хащах обвинувачений накинувся на чоловіка, побив його, а коли останній впав на землю – перетягнув його до болота та занурив голову потерпілого у воду і тримав її  до тих пір, поки він не перестав подавати ознак життя.
 
Після вбивства зловмисник долучився до своїх знайомих. Разом зі спільником вони приступили до виконання початкового плану: залякували чоловіка, показали тіло вбитого знайомого. Потім забрали кишенькові гроші (близько 100 грн), ключі від квартири та залишили потерпілого зв’язаного посеред лісу.
 
Дорогою зловмисники зателефонували мамі жертви та вимагали за життя сина викуп у 5 тис доларів.
 
Потерпілому вдалося розв’язати мотузку і визволитися. Він добрався додому та звернувся до правоохоронців.


Довідково:

Вирок суду не набув чинності, оскільки триває час на апеляційне оскарження.
 
Співучасника злочину засуджено у 2018 році.



Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2415