Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.11.2019

Прокуратура вимагатиме повернення у держвласність земель Національного природного парку «Гомільшанські ліси», які були незаконно надані у приватну власність

Прокуратурою Харківської області розпочато кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем службовими особами ГУ Держгеокадастру у Харківській області ( ч.2 ст. 364 КК України).

Виявлено, що службові особи ГУ Держгеокадастру у  Харківській області протягом 2015-2017 років під виглядом земель сільськогосподарського призначення незаконно безоплатно передали  у власність громадян 406 земельних ділянок, загальною площею біля 200 га. Відповідні земельні ділянки перебувають у межах Національного природного парку «Гомільшанські ліси» та відносяться до категорії земель природно-заповідного фонду. Приблизна вартість цих земель понад 200 млн. грн.
 
Довідково: Землі природно-заповідного фонду не можуть бути передані у приватну власність. Зміна їх цільового призначення можлива лише у виключних випадках для суспільних потреб за погодженням з Кабінетом Міністрів України.
 
Крім того, більшість переданих у приватну власність земель для ведення сільськогосподарської діяльності перебувають у функціональній зоні регульованої рекреації HПП «Гомільшанські ліси».  Ця зона віднесена до зони з особливим режимом, на території якої заборонена будь-яка діяльність, у тому числі пошкодження трав'яного покрову, заїзд автомобілів, а  перебування людей обмежено. Враховуючи те, що HПП «Гомільшанські ліси» має особливу природоохоронну цінність національного значення, ведення сільськогосподарської діяльності у цій зоні може негативно вплинути на стан природних об'єктів парку, у тому числі до загибелі рідкісних тварин та рослин.
 
В парку мешкає 132 рідкісні та зникаючі види тварин, занесені до міжнародник "червоних" списків, а також налічують 138 видів рідкісних рослин. Також на території парку розповсюджені 14 рідкісних та зникаючих природних середовищ (лісових, лучних і водно-болотних), занесених до Бернської конвенції. Майже всі галявини парку та прибережну захисну смугу уздовж річки Сіверський Донець незаконно передано у приватну власність для сільськогосподарськик потреб. Це  може призвести до безповоротнього знищення частини флори та фауни парку та відповідні природні середовища.

Прокуратурою області вирішується питання про пред’явлення позовних заяв в інтересах держави з метою скасування незаконних наказів ГУ Держгеокадастру у Харківській області, якими  передано у власність громадян земельні ділянки НПП «Гомільшанські ліси» та повернення особливо цінних земель до державної власності.

Наразі досудове розслідування триває. Проводяться першочергові слідчі дії з метою встановлення всіх винних осіб.
 
 
 
 
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області
 

кількість переглядів: 2673