Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.12.2019

Харківська міська рада в обхід торгів відчужила 61 приміщення у Вовчанському районі

Суд задовольнив апеляцію прокурора про незаконність приватизації 61 об’єкта комунального майна площею понад 10000 м², що знаходиться в с. Зарічне Вовчанського району.

Як повідомив прокурор області Олександр Фільчаков, зазначене майно у лютому 2016 року було передано в оренду одному з господарських товариств для розміщення бази відпочинку строком на один рік. Оціночна вартість приміщень станом на момент передачі в оренду у 2016 році складала 3,85 млн грн. Щойно отримавши майно в оренду, товариство вже у травні 2016, тобто через три місяці, звернулось до Управління комунального майна та приватизації із заявою про надання згоди на його приватизацію. У липні 2016 року рішенням Харківської міської ради господарському товариству надано згоду на викуп об’єкта, після чого у жовтні 2016 року та січні 2017 року укладено відповідні договори купівлі-продажу. Ціна продажу склала 2,5 млн грн, при тому, що дійсна ринкова вартість зазначених об’єктів складала 5,8 млн грн.

Довідково: Відповідно до Програми приватизації та відчуження об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Харкова на 2012-2016 роки, затвердженої рішенням Харківської міської ради від 23.12.2011 №565/11, одним із завдань приватизації є залучення коштів до бюджету м. Харкова. Одним із основних її принципів є досягнення максимального економічного ефекту від продажу об’єкта комунальної власності. За нормами законодавства викуп застосовується тільки щодо об’єктів приватизації, які не продано на аукціоні, за конкурсом. Крім того, умовою набуття орендарем права на викуп є здійснення ним поліпшення орендованого майна, яке неможливо відокремити від відповідного об’єкта без завдання йому шкоди, в розмірі не менш ніж 25% його ринкової вартості.

Проте фактично жодних поліпшень господарським товариством здійснено не було, отже, право на викуп об’єкта приватизації воно не набуло, а Харківська міська рада як суб’єкт права комунальної власності не мала права відчужувати ці приміщення інакше, ніж в межах процедури торгів.

У зв’язку з цим прокуратура звернулась до господарського суду області з позовом, в якому просила визнати незаконним та скасувати рішення міськради про надання згоди на відчуження зазначених об’єктів нерухомого майна, а також визнати недійсними договори купівлі-продажу цих об’єктів.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позовних вимог прокурора.

Відстоюючи інтереси держави, прокуратура області оскаржила зазначене рішення в апеляційному порядку. Східний апеляційний господарський суд погодився з аргументами прокурора та постановою від 10 грудня 2019 року задовольнив позов у повному обсязі.

Постанова суду набрала законної сили, хід її виконання перебуває на контролі прокуратури області.
 
Крім того, наразі триває судовий розгляд у кримінальному провадженні стосовно приватного оцінювача, який обвинувачується у заниженні ринкової вартості вказаних об’єктів нерухомого майна, що перебували у комунальній власності, за ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 365-2 КК України.

Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3165