Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.01.2020

Прокуратура успішно вживає заходів для протидії незаконній вирубці лісу на Харківщині

Прокуратурою Харківської області проведено численні заходи в рамках розслідування кримінальних проваджень, зареєстрованих за фактами незаконної вирубки лісу.

Після проведення влітку 2019 року Президентом України наради з питань боротьби з незаконною природно-ресурсною господарською діяльністю у Харківській області прокуратурою області під керівництвом новопризначеного прокурора області вжито організаційні та практичні заходи, спрямовані на боротьбу з незаконною вирубкою лісу на Харківщині.
 
Вже упродовж 4 кварталу 2019 року прокуратурою області значно активізовано роботу з протидії злочинам у лісовій сфері.
 
Результатом боротьби з незаконною порубкою лісу впродовж цього періоду стало направлення до суду 23 обвинувальних актів щодо мешканців Харківщини, які пиляли дерева для власних потреб. Всього протягом року до суду скеровано 38 обвинувальних актів стосовно 45 фізичних осіб. Такими діями громадян державі спричинено збитки на суму понад 4,5 млн грн.
 
Зокрема, у жовтні 2019 року завдяки зусиллям прокуратури області та УСБУ в Харківській області викрито організовану злочинну групу, яка проводила масштабну незаконну вирубку полезахисних смуг. Група складалася із п`яти осіб на чолі з одним із підприємців м. Харкова. Протягом року група здійснювала масову вирубку лісу на території Зміївського району. Зловмисники вирубували цінні породи дерев дубів та ясенів для подальшої реалізації на території м. Харкова. Сума завданих збитків склала 3,5 млн грн. Їм повідомлено про підозру та обрано запобіжні заходи, досудове розслідування триває.

 
 
Разом з цим, робота прокуратури на цьому не зупинилась, та вперше за багато років, вжито заходів щодо виявлення та розслідування кримінальних правопорушень серед посадових осіб лісгоспів, які сприяли та допустили незаконну вирубку лісів на території області.
 
Під процесуальним керівництвом прокуратури області слідчими Територіального управління ДБР, розташованим у м. Полтаві з 11 лісових господарств, які здійснюють свою діяльність на території області виявлено правопорушення серед посадовців 7 лісгоспів та 33 особам повідомлено про підозру. Сума збитків у таких провадженнях становить 138 млн грн.   
 
Прокуратурою постійно здійснюються  моніторинг стосовно незаконної вирубки лісу на території області. Також ми розуміємо, що прокуратура та правоохоронні органи повинні виконувати свої безпосередні завдання згідно з законодавством України. Але для збереження лісового фонду нашої країни ми також  звертаємось  до громадян, активістів та просто усіх небайдужих.
 
Якщо вам відомі факти причетності правоохоронців, посадовців або інших осіб до незаконної вирубки лісу, у випадку виявлення вами фактів незаконної порубки лісу або готування до неї, незаконного перевезення зрубаного лісу, прохаємо звертатись на телефон гарячої лінії прокуратури області за номером 732-02-44 або особисто до керівництва прокуратури  Харківської області.
 
Дотримання вашої конфіденційності є важливим для нас!
 
Прокуратура гарантує анонімність та безпеку громадянам у разі надання актуальних даних про порубки лісу, які проводяться, готуються, або незаконне перевезення лісу, задля подальшого оперативного реагування  на такі заяви і повідомлення.
 
 
 
 
 
 
 
 
Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2771