Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.02.2020

Прокуратура через апеляцію домоглася реального покарання за шахрайство

Харківський апеляційний суд погодився з доводами прокуратури області і скасував вирок Ленінського районного суду міста Харкова в частині призначення покарання з іспитовим строком жінці, яка шляхом обману заволоділа чужим майном (ч.2 ст. 190 КК України).

За інформацією начальника управління прокуратури Тетяни Сотнікової, апеляція прокуратури вносилась на вирок Ленінського районного суду м. Харкова, яким жінку визнано винною та засуджено до 3 років позбавлення волі за скоєння злочинів, передбачених ч.2 ст. 190 КК України (шахрайство, а саме заволодіння чужим майном шляхом обману). На підставі ст. ст. 75, 76 КК України її було звільнено від призначеного покарання з іспитовим строком на 3 роки.
 
Заступник прокурора області в апеляційній скарзі наполягав на призначенні покарання у виді позбавлення волі, яке необхідно відбувати реально в умовах ізоляції від суспільства.
 
Колегія суддів судової палати з кримінальних справ Харківського апеляційного суду погодилася з доводами апеляційної  скарги та визнала їх слушними.
 
Судом апеляційної інстанції визнано незаконним звільнення від покарання з іспитовим строком жінки, яка визнала вину частково, вчинила 11 епізодів злочинів та не відшкодувала потерпілим матеріальну шкоду, та призначено покарання обвинуваченій у вигляді 2 років позбавлення волі за злочини, передбачені ч.2 ст. 190 КК України.

Обставини справи:
 
На початку січня 2018 року обвинувачена, діючи за попередньою змовою у групі осіб, які діяли від імені приватного підприємства, надали завідомо неправдиві оголошення в засоби масової інформації, в мережу Інтернет, в тому числі на платформі онлайн-оголошень. У них йшлося про те, що організація на вигідних умовах здійснює продаж автомобілів різних торгових марок в безвідсоткову розстрочку фізичним особам.
 
За телефоном, вказаним в оголошенні, звернувся громадянин з метою добросовісного придбання автомобілю. На його звернення відповідала інша особа, яка представилась менеджером офісного дистриб’ютора автомобільної торгівельної марки в Україні. Під час телефонних бесід «менеджер» неодноразово підтверджувала заздалегідь неправдиву інформацію, надану в оголошенні, а також пропонувала чоловіку приїхати для з’ясування усіх подробиць придбання, підбору комплектації автомобіля та обумовлення транспортування авто, в орендований обвинуваченою офіс, який був нібито орендований від імені директора приватного підприємства.
 
Надалі обвинувачена за попередньою домовленістю з іншою особою, переконала введеного в оману потерпілого громадянина у необхідності сплати грошових коштів у вигляді 10 відсотків внеску за рахунок придбання автомобіля та сплати 20 тис. грн на розрахунковий рахунок приватного підприємства.
 
Зловмисниця для маскування своїх шахрайських дій та надання їм вигляду цивільно-правових відносин надала потерпілому договори завдатку на придбання автомобілю. Насправді це був договір інформаційного обслуговування з питань діяльності та подальшої участі клієнта у програмі платіжної системи. Також обвинувачена надала квитанцію про оплату на розрахунковий рахунок підприємства. 
 
Чоловік  перерахував грошові кошти у сумі 20 тис. грн на розрахунковий рахунок, зазначений у  вищевказаній квитанції. Разом із цим він  передав зловмисниці грошові кошти у розмірі 1 тис. грн нібито за доставку автомобіля. Внаслідок цього він зазнав матеріальну шкоду на загальну суму 21 тис. грн.
 
У подальшому шахрайка, отримала на особистий рахунок частину грошових коштів, перерахованих потерпілим, якими в подальшому розпорядилася на власний розсуд.
 
Аналогічним чином вказані злочинці ошукали 11 потерпілих на загальну суму 521 550 грн. Відповідна матеріальна шкода добровільно не була відшкодована.
 
Жінка визнана винною у тому, що діючи за попередньою змовою в групі з іншими особами, шахрайським шляхом, заволоділи грошовими коштами потерпілих громадян.
 
Довідково: Вказаний вирок апеляційного суду набув чинності.
 
Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2489