Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.02.2020

Збитки державі майже на 2,8 млн грн: посадовцям ГУ ДПС у Харківській області повідомлено про підозру

Під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки) особі, яка займає керівну посаду у ГУ ДПС у Харківській області, та повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 382 КК України (умисне перешкоджання виконанню постанови суду, що набрала законної сили, що заподіяло істотну шкоду державним інтересам) начальнику одного з відділів ГУ ДПС у Харківській області.

Як повідомив прокурор області Олександр Фільчаков, встановлено, що службові особи ГУ ДПС у Харківській області умисно не виконували судові рішення, а також неналежно виконували свої службові обов’язки через несумлінне ставлення до них. Їх дії призвели до стягнення з державного бюджету України майже 2,8 млн грн пені за несвоєчасне відшкодування ПДВ одному з харківських ТОВ.
 
Так, начальник одного з відділів ГУ ДПС у Харківській області умисно не вносив у податкову базу даних відомості щодо прийнятих судом рішень. Відповідно не виконував судові рішення про стягнення з державного бюджету України на користь зазначеного ТОВ суми бюджетного відшкодування з податку на додану вартість в розмірі понад 4 млн грн. Це призвело до нарахування та стягнення з державного бюджету України на користь вказаного підприємства майже 2,8 млн грн пені.
 
При цьому його керівник в свою чергу не проконтролював виконання судових рішень своїм підлеглим, що також призвело до вказаних наслідків.
 
Наразі вирішується питання щодо відсторонення підозрюваних від займаних посад та обрання відносно них запобіжних заходів.
 
Вказане кримінальне провадження розслідує територіальне управління ДБР у м. Полтаві. Оперативний супровід здійснює Східний відділ УВБ ДФС.
 
Досудове розслідування триває.
 
Згідно ч. 2 ст. 367 ККУ підозрюваному керівнику ГУ ДПС у Харківській області загрожує позбавлення волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.
 
Згідно ч. 3 ст. 382 ККУ підозрюваному начальнику відділу загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
 
Нагадаємо,  відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


 
 
 
Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 4444