Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.01.2021

Прокуратура вимагає скасувати рішення Харківської міської ради про відчуження приватному підприємцю приміщення вартістю близько 3,5 млн грн

Харківською місцевою прокуратурою №2 до Господарського суду  Харківської області направлено позов про визнання незаконним та скасування рішення міськради, визнання недійсним договору купівлі-продажу та повернення територіальній громаді об’єкта нерухомості, розташованого в центрі м. Харкова.

Як розповів керівник місцевої прокуратури Едуард Новіков, встановлено, що у вересні 2017 року рішенням Харківської міської ради приватному підприємцю надано дозвіл на викуп приміщення, розташованого по вул. Сумській в м. Харків. У липні 2018 року укладено відповідний договір купівлі–продажу. Ринкова вартість зазначених приміщень складає близько 3,5 млн грн.

За нормами законодавства, викуп застосовується тільки щодо об’єктів приватизації, які не продано на аукціоні, за конкурсом. Ще одна умова для набуття орендарем права на викуп — здійснення ним поліпшення орендованого майна, яке неможливо відокремити від відповідного об’єкта без завдання йому шкоди, в розмірі не менше, ніж 25% його ринкової вартості.

Встановлено, що фактично жодних поліпшень приватним підприємцем здійснено не було, отже, право на викуп об’єкта приватизації відсутнє, а Харківська міська рада як суб’єкт права комунальної власності не мала права відчужувати ці приміщення інакше, як у межах процедури торгів. Порушення норм чинного законодавства і стали підставою для направлення місцевою прокуратурою відповідного позову до суду.


Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1623