Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.04.2021

Захист прав дітей — прокуратура вимагає від підприємства звільнити земельні ділянки вартістю майже 4,5 млн грн

Куп’янською окружною прокуратурою Харківської області до Господарського суду Харківської області направлено 3 позовні заяви в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області до середніх навчальних закладів Дворічанської селищної ради Куп`янського району Харківської області та приватного сільськогосподарського підприємства  про визнання недійсними договорів та звільнення земельних ділянок вартістю майже 4,5 млн грн.

Як повідомив керівник окружної прокуратури Едуард Миргородський, встановлено, що між приватним сільськогосподарським підприємством та гімназією Дворічанської селищної ради Куп’янського району укладено договір про співпрацю  щодо обробітку земельної ділянки для навчальних та дослідницьких цілей. Крім того, між цим же підприємством та ліцеєм Дворічанської селищної ради Куп’янського району укладено два аналогічні договори щодо обробітку земельних ділянок. Загальна площа зазначених земельних ділянок складає 135 га, а їхня вартість — майже 4,5 млн грн.

Аналіз умов 3 вказаних договорів про співпрацю свідчить, що дійсною метою їхнього укладення є приховування сторонами фактичних відносин оренди земельних ділянок, оскільки законні підстави для укладення договорів про співпрацю між навчальними закладами та приватним підприємством відсутні.

Головними завданнями навчальних закладів, зокрема, є забезпечення реалізації права громадян на безкоштовну базову середню освіту. Відволікання учнів від навчальних занять на інші види діяльності забороняється. У той же час діяльність сільськогосподарського підприємства ніяким чином не пов’язана з навчальною або науковою діяльністю.

За умовами спірних договорів, навчальні заклади мають на меті передати в користування підприємству земельні ділянки, які належать їм на праві постійного користування, та одержати за це відповідну плату. Підприємство, у свою чергу,  отримує право на обробку земельних ділянок з метою отримання врожаю. Таким чином, було приховано правовідносини оренди землі.

У свою чергу, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, які фактично не було проведено, всупереч вимогам ст. ст. 124, 134 Земельного кодексу України та ст. 16 Закону України «Про оренду землі».

Вказані порушення вимог законодавства стали підставою для направлення прокуратурою відповідних позовів до суду.

Наразі відкрито провадження у справах.




Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1777