Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.04.2021

Прокуратура вимагає повернути освітньому закладу земельні ділянки вартістю понад 50 млн грн

Дергачівською окружною прокуратурою Харківської області до господарського суду Харківської області направлено позовну заяву в інтересах держави в особі Міністерства освіти та науки України та Головного управління Держгеокадастру у Харківській області до вищого навчального закладу освіти та товариства з обмеженою відповідальністю про визнання недійсними договорів та звільнення земельних ділянок вартістю понад 50 млн грн.

За інформацією керівника окружної прокуратури Катерини Шевцової, встановлено, що між ТОВ та вищим навчальним закладом укладено договори з обробітку ґрунту та про спільні наукові дослідження з вирощування озимої пшениці для спільних дослідницьких цілей. Загальна площа зазначених земельних ділянок складає 1555 га, а їхня вартість — понад 50 млн грн.

Статутом вищого навчального закладу визначено основні напрямки діяльності, якими є вирощування однорічних, дворічних та багаторічних культур і їх реалізація у рамках освітнього процесу. Крім того, у статуті вищого навчального закладу зазначено, що майно у нього перебуває на праві господарського відання та не може бути предметом застави, а також не підлягає вилученню або передачі у власність юридичним і фізичним особам без згоди Міністерства освіти і науки України та вищого колегіального органу самоврядування вищого навчального закладу, крім передбачених законодавством випадків.

Аналіз умов 2 вказаних договорів про співпрацю свідчить, що дійсною метою їхнього укладення є приховування сторонами фактичних відносин оренди земельних ділянок, оскільки законні підстави для укладення договорів про співпрацю між навчальним закладом та приватним підприємством відсутні.

За умовами спірних договорів, вищий навчальний заклад має на меті передати в користування підприємству земельні ділянки, які належать йому на праві постійного користування, та одержати за це відповідну плату. Підприємство, у свою чергу,  отримує право на обробку земельних ділянок з метою отримання врожаю. Таким чином, було приховано правовідносини оренди землі.

У свою чергу, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній власності, здійснюється за процедурою погодження Міністерства освіти та науки України, яку фактично не було проведено, всупереч вимогам Закону України «Про управління об’єктами державної власності», Земельного кодексу України та  Закону України «Про оренду землі».

Вказані порушення вимог законодавства стали підставою для направлення прокуратурою відповідного позову до суду.

Наразі відкрито провадження у справі.



Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1893