Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.07.2021

Забруднення річки Уди Темнівською виправною колонією — в обласній прокуратурі відбулось засідання міжвідомчої робочої групи (ФОТО)

15 липня цього року під головуванням керівника обласної прокуратури Олександра Фільчакова проведено засідання міжвідомчої робочої групи з питань протидії та розкриття кримінальних правопорушень у сфері охорони навколишнього природного середовища.

У заході взяли участь керівний склад апарату обласної прокуратури керівники правоохоронних органів та державного нагляду (контролю) Харківської області, представники органів місцевого самоврядування, державної виконавчої влади та пенітенціарної служби.
 
Темою засідання стала проблема забруднення річки Уди Темнівською виправною колонією.
 
Олександр Фільчаков зазначив, що після проведеної спільної наради у квітні жодного дієвого заходу щодо виправлення критичного екологічного становища так і не вжито. Зазначена колонія так і продовжує працювати, викиди потравляють до одного з найбільших водоймищ регіону, а екологічна проблема продовжує існувати.
 
Керівник обласної прокуратури нагадав присутнім, що органи прокуратури здійснюють процесуальне керівництво у двох кримінальних провадженнях за фактами забруднення річки Уди.
 
«Правоохоронцями досліджуються причини забруднення Темнівською виправною колонією водоймища та буде надана принципова правова оцінка усім причетним до цього службовим особам, у тому числі органів контролю, місцевої та державної влади», — наголосив Олександр Фільчаков.
 
Очільник обласної прокуратури підкреслив, що лише одними кримінально-правовими заходами сьогоднішній стан справ не виправити. Правоохоронці лише констатують порушення та аналізують їх причини.

«Закликаю усіх учасників наради терміново вжити реальних заходів щодо припинення та локалізації забруднення».

Серед перелічених способів вирішення проблеми:

• організація тимчасового мобільного каналізаційного водовідведення з використанням спеціального автотранспорту;
•  припинення діяльності пенітенціарної установи та її промислових зон до закінчення повної реконструкції систем біологічної очистки.

Керівництву управління пенітенціарної служби визначено стислі терміни для вжиття заходів щодо припинення забруднення річки Уди шляхом використання пересувної станції водовідведення.
 
Олександр Фільчаков звернув увагу присутніх на те, що Темнівська колонія є лише одним із суб’єктів, що забруднює водні ресурси області:
 
«Впевнений, у регіоні діють десятки підприємств та установ, які здійснюють свою діяльність з грубими порушеннями екологічних норм. Доручаю організувати роботу з виявлення та припинення діяльності таких суб’єктів».
 
Підводячи підсумки, керівник обласної прокуратури закликав присутніх до відкритого обговорення існуючої проблеми, щоб знайти реальні рішення, які допоможуть виправити ситуацію.
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2050