Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.08.2021

36 млн грн - повторний рейдерський напад на активи сільськогосподарського підприємства (ФОТО)

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування за фактом шахрайства, вчиненого в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що 4 серпня 2021 року  співвласниця та генеральна директорка одного з харківських приватних сільськогосподарських підприємств отримала смс-повідомлення, що з її особистого рахунку в банку знято гроші у сумі понад 36 млн грн. Враховуючи, що директорка підприємства не вчиняла жодних дій по руху коштів, жінка звернулась до відділення банку, де їй повідомили, що гроші списані в рамках виконавчого провадження.
 
Банк повідомив, що гроші з рахунки жінки списані на підставі постанови, яку на адресу фінансової установи надіслав приватний виконавець.
 
З наданих банком документів встановлено, що незнайомий директорці підприємства чоловік надав приватному виконавцю підроблений виконавчий напис. Вказаний документ засвідчений одним з київських нотаріусів, який в цей час був оголошений у розшук. Відповідно до виконавчого напису у 2019 році жінка нібито уклала договір позики на 36 млн грн з цим чоловіком,  проте на момент «заключення»  договору потерпіла перебувала у Німеччині.
 
На підставі підробленого договору позики, приватний виконавець відкрив виконавче провадження та надав до банку документи для списання коштів з рахунку юридичної особи.

За даними слідства, чоловік отримав на власний рахунок 33 млн грн, а інша частина грошей була переведена на рахунок приватного виконавця у якості винагороди.
 
5 серпня 2021 року під час спроби зняття вказаної суми коштів у відділенні одного з банків у м. Києві чоловіка затримано. Разом з ним затримано ще дві особи, які причетні до рейдерського захоплення активів вказаного сільськогосподарського підприємства у 2019 році. За цим фактом обвинувальний акт щодо рейдерів наразі перебуває на розгляді в суді.
 
Попередньо встановлено, що у 2014 році чоловік-позикодавець був умовно-достроково звільнений від відбування покарання за умисне вбивство та у 2020 році засуджений за незаконний обіг наркотичних засобів.
 
Досудове розслідування проводять слідчі Слідчого управління ГУНП у Харківській області, оперативний супровід здійснюють співробітники Управління карного розшуку ГУНП у Харківській області у взаємодії з Департаментом карного розшуку України.
 
Санкція статті передбачає покарання у вигляді  позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.
 
Наразі вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру.
 
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 3361