Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.08.2021

Прокуратура в апеляційній інстанції домоглася визнання недійсними угод на суму понад 44 млн грн

Господарським судом Харківської області задоволено позов Немишлянської окружної прокуратури м. Харкова до державного підприємства «Завод Електроважмаш» та до товариства з обмеженою відповідальністю про визнання недійсними угод.

Як повідомив керівник окружної прокуратури Сергій Сотник, встановлено, що у 2020 році між державним підприємством «Завод Електроважмаш» та товариством з обмеженою відповідальністю з виробництва металу укладено договір поставки металопродукції на суму 82 млн. грн.
 
У подальшому, в березні 2020 року, ТОВ-постачальник металу надало державному підприємству лист торгово-промислової палати щодо підняття ціни виробниками металопрокату у зв’язку з динамічною зміною ринкових цін.
 
На підставі цього між державним підприємством та ТОВ укладено 4 додаткові угоди по договору, згідно з якими ціна на поставку товару за 9 місяців збільшилась на суму понад 44 млн. грн.
 
Встановлено, що укладання додаткових угод відбулось із порушенням норм законодавства, без належного обґрунтування підвищення ціни на металопродукцію на ринку. Товариством з обмеженою відповідальністю не було вказано які саме фактори викликали динамічну зміну ринкових цін вказану продукцію, а також не надано підтверджуючих документів на обґрунтування підняття цін.  В свою чергу, лист торгово-промислової палати носить інформаційний характер та визначає лише орієнтовний рівень закупівельних цін на металопрокат.
 
Окрім цього, Фонд державного майна України, як суб’єкт управління вищевказаного державного підприємства, не вжив заходів на усунення вказаних порушень законодавства.
 
Вказані обставини стали підставою для направлення окружною прокуратурою позову до Господарського суду Харківської області.
 
Завдяки послідовній позиції прокуратури рішенням господарського суду Харківської області від 22.04.2021 позов задоволено у повному обсязі, яке залишено без змін постановою Східного апеляційного господарського суду від 17.08.2021.
 
Наразі вказане судове рішення набрало законної сили.
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 1959