Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.10.2021

Прокуратура в суді апеляційної інстанції відстояла позицію щодо повернення земельної ділянки вартістю понад 2 млн грн навчальному закладу

Східним апеляційним господарським судом залишено без змін рішення Господарського суду Харківської області від 13 липня 2021 року щодо повернення у відання навчального закладу земельної ділянки площею майже 67 га та вартістю понад 2 млн грн.

Встановлено, що у березні 2018 року між директором гімназії Дворічанського району Харківської області та приватним сільськогосподарським підприємством укладено договір про співпрацю у сфері сільськогосподарського виробництва на земельній ділянці, яка належить на праві постійного користування навчальному закладу.
 
Аналіз вказаного договору свідчить, що дійсною метою укладення є приховування сторонами фактичних відносин оренди земельної ділянки.
 
Головним завданням навчального закладу, зокрема, є забезпечення реалізації права громадян на безкоштовну базову середню освіту. Відволікання учнів від навчальних занять на інші види діяльності забороняється. У той же час діяльність сільськогосподарського підприємства ніяким чином не пов’язана з навчальною або науковою діяльністю.
 
Рішенням Господарського суду Харківської області від 13 липня 2021 року позовні вимоги прокуратури задоволено у повному обсязі, договір про співпрацю визнано удаваним та зобов’язано сільськогосподарське підприємство звільнити зазначену земельну ділянку.
 
Постановою Східного апеляційного господарського суду від 20 жовтня 2021 року залишено без змін рішення Господарського суду Харківської області від 13 липня 2021 року. Постанова набрала законної сили.
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 2948