Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.11.2021

Захист прав людини у місцях несвободи: в обласній прокуратурі відбулась зустріч з представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (ФОТО)

25 листопада 2021 року в обласній прокуратурі обговорено виконання Меморандуму про співпрацю між Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Офісом Генерального прокурора.

У навчально-методичному семінарі, проведеному під головуванням заступника керівника обласної прокуратури Станіслава Муратова, взяли участь представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, громадської організації «Харківський інститут соціальних досліджень», працівники Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві.
 
Присутні обговорили стан практичної реалізації Меморандуму на території області, шляхи розв’язання проблемних питань з імплементації спільних дій та проєктів, визначених планом заходів та алгоритмом взаємодії, утверджених Меморандумом.
 
Станіслав Муратов наголосив, що упродовж поточного року органами обласної прокуратури проведено низку робочих зустрічей з представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, на яких обговорювалися питання захисту прав осіб, які перебувають у місцях несвободи, розташованих на території області. Так, запроваджено спільні перевірки, проведено правопросвітницькі заходи, а також забезпечено розгляд звернень затриманих, взятих під варту, засуджених осіб, їх родичів та захисників щодо порушень прав заявників у місцях несвободи.

Крім того, спільно з представниками Офісу Омбудсмана проведено численні перевірки за цими зверненнями, вжито заходів реагування.
 
Проведені заходи в цілому сприяли зміцненню законності та правопорядку у місцях несвободи, недопущенню катувань чи нелюдського, або такого, що принижує гідність, поводження із затриманими, взятими під варту та засудженими чи їх покарання, інших порушень прав і свобод людини у діяльності правоохоронних органів.
 
Представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, громадської організації «Харківський інститут соціальних досліджень» також надали позитивну оцінку спільній з органами прокуратури діяльності, спрямованої на дотримання конституційних прав і свобод в’язнів на території області.
 
Учасники семінару додатково обговорили проблемні питання співпраці, окреслили практичні шляхи їх вирішення для підвищення координаційних зусиль із досягнення мети Меморандуму.
 
У рамках проведеного заходу відбувся практичний обмін інформацією щодо забезпечення ув’язнених, які тримаються в державній установі «Харківський слідчий ізолятор», належною медичною допомогою.
 
Учасники зустрічі визначили обсяг необхідних заходів з метою забезпечення конституційних прав осіб на належне медичне обслуговування.
 
Результатом семінару досягнута низка домовленостей щодо посилення співпраці в рамках Меморандуму та активізації спільної діяльності з одночасного проведення моніторингових виїздів і перевірок у місця несвободи з метою ефективного забезпечення конституційних прав утримуваних осіб.
 
 
 
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури
 
 
 

кількість переглядів: 3272