Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.01.2022

Дієва співпраця з Офісом Омбудсмана України, поновлення прав засуджених та припинення забруднення річки Уди: результати прокуратури за 2021 рік у сфері забезпечення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень

Упродовж 2021 року органами обласної прокуратури вжито низку організаційних та практичних заходів з метою забезпечення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

За прокурорського реагування з приміщень, призначених для відбування дисциплінарних стягнень та карцерів кримінально-виконавчих установ області, звільнено 3 незаконно утримувані особи.
 
За матеріалами наглядових перевірок органами обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у 69 кримінальних провадженнях, вчинених особами рядового та начальницького складу ДКВС України, Національної поліції України, уповноваженого органу з питань пробації, медичними працівниками, органів державної виконавчої служби, а також іншими особами, у тому числі щодо злочинів, які набули суспільного резонансу, що є першим найвищим показником у державі.
 
Обласною прокуратурою припинено здійснення службовими особами державної установи «Темнівська виправна колонія (№ 100)» неправомірного скиду стічних вод, без попереднього їх очищення або фільтрації, у басейн річки Уди. Завдяки правильно організованій роботі прокурора і слідчого вдалося зафіксувати обсяг та склад особливо забруднюючих речовин, а також із залученням спеціалістів-геодезистів встановлено площу забруднення земель водного фонду та збитки в сумі майже пів мільйона грн.
 
Крім того, за результатами проведеної перевірки дотримання конституційних прав в’язнів, у тому числі щодо протидії катуванню чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню у місцях несвободи, поновлено право 91 засудженого на отримання паспорту.
 
Поряд з цим, завдяки принциповій позиції прокурорів щодо реагування на порушення законів підрозділами поліції упродовж 2021 року розшукано 149 засуджених, які ухилялися від відбування кримінального покарання.
 
Суттєво налагоджено співпрацю з представниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, з якими проведено 10 спільних нарад та робочих зустрічей, 2 семінари та 1 правопросвітницький захід для засуджених на базі державної установи «Холодногірська виправна колонія (№ 18)», запроваджено дієвий обмін інформацією.
 
Крім того, запроваджено постійну співпрацю з міжнародними та національними правозахисними організаціями, а саме Проект пробації  Норвезької місії радників з питань верховенства права в Україні (NORLAU), ГО «Український інститут з прав людини» та інші.
 
Поряд з цим, вживались заходи щодо оскарження незаконних судових рішень. Зокрема, за принципової позиції обласної прокуратури у 2021 році задоволено 11 апеляційних скарг прокурорів щодо застосування до засуджених умовно-дострокового звільнення від відбування покарання та звільнення за хворобою.
 

Робота на напрямі нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян, продовжується.
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 3700