Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.02.2022

Катування з його подальшим приховуванням — судитимуть двох поліцейських та судово-медичного експерта (ФОТО)

Обласною прокуратурою направлено до суду обвинувальний акт стосовно заступника начальника одного з відділів ГУНП в області та оперуповноваженого за фактом катування (ч. 2 ст. 127 КК України), а також стосовно судово-медичного експерта за фактом завідомо неправдивого висновку, поєднаного з обвинуваченням у тяжкому злочині (ч. 2 ст. 384 КК України).

За даними слідства,  у листопаді 2019 року на території одного з районів області було вбито чоловіка. На місце вбивства прибули поліцейські, де при спілкуванні зі свідками дізнались, що померлий чоловік товаришував з місцевим мешканцем.

З метою найшвидшого розкриття вбивства заступник начальника одного з відділів поліції ГУНП в області та оперуповноважений вирішили використати недозволені методи досудового розслідування для отримання даних про можливу причетність чоловіка до злочину.
 
Ввечері того самого дня поліцейські приїхали до місця мешкання чоловіка. Побачивши, що він вже спить, правоохоронці почали бити його дерев’яною палицею по спині, після чого притиснули його голову до подушки, щоб чоловік не міг дихати.
 
Потім поліцейські надягнули на нього кайданки, доставили до відділу поліції, де упродовж тривалого часу почергово били його пластиковою пляшкою, заповненою водою.

Крім того, встановлено, що судово-медичний експерт склав та надав органу досудового розслідування завідомо неправдиві висновки судово-медичної експертизи, в яких умисно не вказав наявність у потерпілого тілесних ушкоджень, спричинених чоловіку працівниками поліції.

Досудове розслідування проводили слідчі територіального управління ДБР, розташованого у м. Полтаві, оперативний супровід здійснювали співробітники територіального управління ДБР, розташованого у м. Полтаві, та Харківського управління Департаменту внутрішньої безпеки НП України.
 
Санкція статті, яка інкримінується поліцейським, передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років.

Судово-медичному експерту загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Довідково: у 2021 році прокурорами обласної прокуратури до суду направлено обвинувальні акти стосовно 4 правоохоронців за фактом катування.
 
 
 
 

Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 3422