Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.02.2022

Органи Харківської обласної прокуратури протидіють адміністративним правопорушенням, пов’язаним із корупцією

Органами обласної прокуратури систематично вживаються заходи щодо протидії корупції поза межами кримінального провадження.

Упродовж 2021 року обласною прокуратурою вивчено та погоджено органам Національної поліції 755 проєктів протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, які направлено до суду.
 
За участю органів обласної прокуратури судами розглянуто 496 справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. Найбільше з них розглянуто за участю Красноградської (82 справи), Чугуївської (58 справ) та Богодухівської (55 справ) окружних прокуратур області.
 
У 376 справах правопорушників притягнуто до адміністративної відповідальності шляхом накладення стягнення у виді штрафу. Загальна сума накладених штрафів становить 323 тис. грн.
 
Серед цих порушників є: 208 депутатів місцевих рад, 78 посадових осіб юридичних осіб публічного права, 9 державних службовців, 13 посадових осіб місцевого самоврядування, 6 службових осіб судової гілки влади, 23 поліцейських, 39 інших осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
 
Зазначених осіб притягнуто до відповідальності за порушення вимог фінансового контролю, щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.
 
Як приклад, жінка, перебуваючи на посаді керівника підрозділу державного підприємства, усупереч вимогам Закону України «Про запобігання корупції» несвоєчасно подала щорічні декларації за 2016-2020 роки.

25.11.2021 постановою Дзержинського районного суду м. Харкова її визнано винною у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу.
 
Органи прокуратури комплексно реагують на правопорушення, пов’язані з корупцією. Тобто, не обмежують свою роботу лише участю в судовому розгляді справ про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, оскільки важливим є усунення наслідків, які ці порушення спричинили.
 
Так, упродовж 2021 року з метою виявлення причин і умов, що сприяли вчиненню корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, невиконанню вимог Закону України «Про запобігання корупції» в інший спосіб, органами обласної прокуратури внесено 120 подань. Вказані подання направлено керівникам підприємств, організацій, де працюють особи, які вчинили такі правопорушення. Із вказаної кількості подань 113 – розглянуто, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 7 службових осіб, скасовано 3 акта, рішення, інші 7 подань перебувають на розгляді.

Як приклад, Київською окружною прокуратурою м. Харкова директору Державного підприємства «Харківський машинобудівний завод «ФЕД»» направлено подання про проведення службового розслідування за фактом вчинення працівником вказаного підприємства адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, що встановлено рішенням суду від 14.07.2021. За результатами розгляду вказаного подання цього працівника притягнуто до дисциплінарної відповідальності шляхом оголошення стягнення у виді догани.

Богодухівською, Красноградською, Куп’янською, Лозівською та Чугуївською окружними прокуратурами встановлено підстави для реалізації повноважень, передбачених ст. 65-1 Закону України «Про запобігання корупції», у діяльності органів місцевого самоврядування.

Так, в одну з місцевих рад області Богодухівською окружною прокуратурою внесено подання щодо приведення у відповідність до вимог законодавства рішення сесії цієї ради про умови оплати праці селищного голови, яке суперечить вимогам ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції», оскільки породжує конфлікт інтересів між виконанням службових повноважень селищним головою та його приватним інтересом, який зумовлений майновим інтересом у вигляді отримання премії. За результатами розгляду подання рішення сесії цієї ради в частині можливості використання селищним головою повноважень при визначенні розміру особистого преміювання скасовано та встановлено її фіксований розмір.

Робота органів Харківської обласної прокуратури на даному напрямку триває.
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 3224