Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.12.2017

Прокуратура викрила ОЗГ, яка під виглядом акційних знижок у супермаркетах виманювала у пенсіонерів гроші (фото)

Прокуратура Харківської області погодила підозру стосовно 2-х організаторів та 5-и учасників міжрегіональної організованої  групи, які виманювали у довірливих громадян гроші поблизу супермаркетів під виглядом проведення акцій.

За інформацією начальника відділу прокуратури області Нвера Антоняна, учасників угруповання затримали 7 грудня. Їм інкримінується шахрайство, вчинене повторно  групою осіб у складі ОГ (ч. 2, 4 ст. 190 КК України). 
 
Встановлено, що злочинна група створена улітку поточного року двома мешканками Києва, 40 та 49 років, неодноразово судимими за різні злочини, у тому числі шахрайства. До своєї шахрайської схеми вони залучили  жителів інших регіонів країни, більшість з яких - з  Луганської області. Майже всі вони раніше засуджені, деякі з них перебувають у розшуку.
 
До організації входило 4  підгрупи, які діяли в різних регіональних центрах. У  кожній з них «працювало» по 3-4 людини.
 
Учасники шахрайської схеми знаходили своїх потенційних жертв - в основному людей похилого віку - поблизу супермаркетів. Підходили до них під приводом проведення акцій на товари. Умови були наступні. Потерпілому пропонувався конверт, в якому знаходилася картка на знижку на 50 % на всі товари у магазині. Для того, щоб її отримати, необхідно виконати дві умови: довести свою платоспроможність та активувати картку. Тобто, у конверт з карткою клієнт мав покласти певну суму грошей (розмір суми впливав на знижку або на інші умови). Потім пакет запаковувався і повертався власнику грошей. Проте потерпілі не здогадувалися, що у конверті коштів уже немає – їх непомітно підмінили «ляльками». Наступного дня необхідно було з’явитися за зазначеною адресою і активувати картку. Тоді ж господарю мали повернути його кошти. Однак, коли наступного дня люди приходили магазину, з’ясовувалося, що ніяка акція не проводилася, а в конверті замість грошей - нарізані папірці.
 
На даний час встановлено більш ніж 10 епізодів шахрайства, скоєних учасниками організованої групи в Харківській області.
 
Під час обшуків підозрюваних та їх транспортних засобів вилучено велику кількість візитних карток та рекламних оголошень і листівок, зошити з чорновими записами, банківські картки, рюкзак з великою кількістю нарізаного газетного паперу за формою грошових купюр, а також сувенірних грошей номіналом по 100 євро та 100 доларів США, мобільні телефони, сім-картки, стрічку з написом «Акція», конверти тощо.
 
Крім того, вилучено три автомобілі та кошти у національній та іншій валютах.
 
Вирішується питання щодо обрання запобіжних заходів для обох організаторів угруповання та 5 його учасників. Прокуратура наполягає на триманні під вартою учасників угруповання та осіб, причетних до злочинів.
 
Наразі тривають невідкладні слідчі дії, спрямовані на встановлення усіх учасників злочинного угруповання та перевірки їх на причетність до інших аналогічних злочинів.
 

Прокуратура області контролює хід досудового слідства.
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 1223