Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.12.2017

Прокуратура передала до суду справу злочинного угруповання, що викрадало та катувало своїх жертв (відео)

Прокуратура області скерувала до Харківського районного суду Харківської області обвинувальний акт щодо зухвалого злочинного угруповання, якому інкримінується скоєння трьох жорстоких розбійних нападів на харків'ян, у тому числі на відомого лікаря та його родину у березні 2016 року.

На лаві обвинувачених опинилися 6 зловмисників.  
 
За інформацією начальника відділу прокуратури області Нвера Антоняна, досудовим розслідуванням встановлено, що двоє чоловіків (40-річний колишній співробітник правоохоронних органів та 42-річний діючий поліцейський) створили та очолили злочинне угруповання. У "справу" запросили друзів та знайомих.
 
Зловмисники обвинувачуються в тому, що впродовж осені 2015 року - січня 2017 року вчинили 3 розбійні напади, поєднані із викраденням людей та застосуванням фізичного насильства і зброї. Встановлено 6 потерпілих. Загальна сума завданої матеріальної шкоди становить понад 3 млн. грн.
 
 "Члени угруповання "працювали" за розробленою схемою - використовуючи базу МВС, яка дісталася у "спадок" від попередньої служби,  підшуковували заможних харків'ян. Вони слідкували за ними, розпорядком їх дня та їх родин. Потім планували розбійні напади та викрадення. Кожен з учасників групи мав свої обов'язки. Одні розробляли злочинні плани, координували дії учасників угруповання та створювали алібі на момент вчинення злочину, інші - стежили за своїми жертвами, здійснювали збір інформації про них, з'ясовували майновий стан, місце проживання тощо. Так звані "сходки" проводили щовівторка. Збиралися у лазні", - розповів Н. Антонян.
 
Викрили членів групи  "на гарячому" у січні 2017 року. Після нападу на одного із харківських підприємців. Потерпілий працював у сфері торгівлі. Напали на підприємця, коли він зранку виходив з двору  свого домоволодіння. Фігуранти провадження побили його, зв'язали, затягнули до домівки та  катували, поки той не зізнався, де зберігає гроші. Після злочину зловмисники намагалися втекти на автомобілі своєї жертви. Працювали у масках, мали при собі зброю та кайданки. 
 
Довідково:
 
40-річному організатору злочинного угруповання оголошено підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення  та участь у злочинній організації), ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене злочинною організацією), ч. 4 ст. 28 ч. 4 ст. 187 (напад з метою заволодіння  чужим майном, поєднаний із погрозою застосування насильства та проникненням у житло, вчинене злочинною організацією), ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 357 (викрадення в особистих інтересах паспорта та інших важливих особистих документів, вчинене злочинною організацією), ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 146 (незаконне викрадення людини з корисливих мотивів, що супроводжувалося заподіянням потерпілому фізичних страждань, із застосуванням зброї, вчинене злочинною організацією), ч. 1 ст. 382 (умисне перешкоджання виконанню ухвали суду), ч. 1 ст. 263 (зберігання бойових припасів без передбаченого законом дозволу) КК України.
 
Ще одному організатору - 42-річному діючому на момент злочину працівнику правоохоронних органів, окрім аналогічних статей Кримінального кодексу України, також інкримінується зловживання владою та службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК України) та готування до вчинення нападу з метою заволодіння чужим майном злочинною організацією (ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 14, ч. 4 ст. 187 КК України).
 
Іншим 4 зловмисникам (33, 34, 42 та 48 років) оголошено підозри у скоєнні аналогічних злочинів у складі злочинної організації.
 
Наразі на вимогу прокуратури обвинувачені перебувають під вартою.
 
Максимальна санкція статей передбачає покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
Коментар: Оксана Максюк - прокурор відділу прокуратури Харківської області
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 4442