Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.12.2017

У справі про запорізькі фіктивні тендери - четвертий підозрюваний

Прокуратура Харківської області оголосила про підозру у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України) четвертому фігуранту справи про запорізькі фіктивні тендери.

Ним став 30-річний заступник Запорізького міського голови.
 
Наразі прокуратура області звернулася до Червонозаводського районного суду м. Харкова з вимогою про обрання для нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі завданих збитків.
 
Крім того, прокуратура направила до суду клопотання про відсторонення від займаної посади заступника голови Запорізької обласної ради.
 
Нагадаємо, у привласненні бюджетних коштів шляхом проведення фіктивних тендерів підозрюються також заступник голови Запорізької обласної ради, його рідний брат та директор одного з комунальних підприємств м. Мелітополь.
 
За попередніми даними слідства, підозрювані разом з іншими особами розробили схему незаконного заволодіння бюджетними коштами. Лише у цьому році проведено понад 10 тендерів через систему «Прозорро» на ремонт та реконструкцію освітлення парку відпочинку у Мелітополі, спортмайданчиків та багатопрофільного ліцею у Запоріжжі. Однак фактично тендери не відбувалися.
 
Оскільки підозрювані не допускали до участі у торгах сторонніх учасників, то державне замовлення розігрувалося лише між підконтрольними фірмами, частина з яких має явні ознаки фіктивності.
 
Після тендерів складалися фіктивні документи про виконання робіт та послуг, які фактично не проводилися, а кошти перераховувалися на рахунки підконтрольних фірм. Уже звідти кошти переводили фіктивним підприємствам для подальшого обготівкування.
 
За наслідками такої діяльності бюджетам Мелітополя та Запоріжжя завдано збитків на суму понад 87 млн. грн.
 
21 грудня поточного року на території Запорізької області проведено 56 обшуків, як в будівлях органів влади, так і за місцем мешкання фігурантів провадження. Вилучено печатки різних підприємств, низку документів, пов’язаних з проведенням фіктивних тендерів, та грошові кошти.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 6067