Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.03.2018

Шахрайство на 60 млн. грн. Прокуратура передала справу до суду

Прокуратура області направила до Червонозаводського районного суду м. Харкова обвинувальний акт стосовно 47-річної харків'янки, яку підозрюють у вчиненні низки шахрайств майже на 60 млн. грн.

Як розповів начальник відділу прокуратури області Максим Блохін, жінці повідомлено про підозру у вчиненні шахрайств в особливо великих розмірах, заподіянні майнової шкоди шляхом обману та зловживання довірою, підробленні документів і використанні завідомо підроблених документів (ч. 3,4 ст. 190, ч. 2 ст. 192, ч. 3,4 ст. 358 КК України).
 
У ході досудового розслідування встановлено, що протягом 2011 - 2015 років зловмисниця ошукала два банки, товариство, підприємця та знайомого.
 
Першою жертвою спритниці став її знайомий, що займався приватним підприємництвом. Жінка розповіла чоловіку, що нібито має можливість у різних банківських установах через аукціони купувати заставне майно з проблемних кредитів за ціною значно нижче ринкової. Запропонувала організувати спільний бізнес - купувати майно за заниженою ціною, а потім реалізовувати за реальною ринковою. Чоловік погодився.
 
Менш ніж за рік зловмисниця запропонувала придбати на аукціоні кілька квартир, земельну ділянку і дві машини. Під різними приводами – необхідності внесення задатку або оформлення документів – виманювала у підприємця різні суми грошей. Показувала підроблені документи на майно, які видавала за ксерокопії справжніх паперів, та навіть запросила на оглядини одного із автомобілів.
 
Зловживаючи довірою підприємця, упродовж серпня 2011 року - липня 2012 року зловмисниця "заробила" понад 1 млн. грн.
 
За схожою схемою жінка ошукала й іншого знайомого, який розповів їй про намір придбати власне житло. Навесні 2015 року вона запропонувала йому купити заставний будинок за заниженою ціною через аукціон. Чоловік віддав зловмисниці більш ніж 200 тис. грн. Обвинувачена годувала обіцянками потерпілого майже півроку, однак власником житла він так і не став.   
 
Наступним жінка взяла "в розробку" керівника товариства, що знаходилося на межі банкрутства. Вона, представившись працівником банку, пообіцяла допомогти, закрити кредити ТОВ у двох банках міста.
 
Схема була такою - товариство мало внести на рахунок банку обумовлену суму коштів нібито у якості одноразової готівкової сплати за кредитним договором. Банк нібито мав автоматично здійснити списання залишку заборгованості підприємства по тілу кредиту, пов'язаних із ним відсотків та інших платежів і припинити юридичні відносини із позичальником.
Крім того, за допомогою підроблених документів вона наділила себе повноваженнями розпорядника іпотечним майном та зняла заборону з будівель.
 
Як наслідок, керівник товариства віддав шахрайці майже 1 млн. 300 тис. грн., а два банки фактично позбавилися можливості звернути стягнення на заставне майно загальною вартістю понад 57 млн. грн.
 
Наразі на вимогу прокуратури підозрювана перебуває під вартою.
 
Максимальна санкція інкримінованих статей передбачає покарання у вигляді 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3042