Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.07.2018

Прокуратура повернула у власність громади землі вартістю майже 40 млн. грн., виділені за «кооперативною схемою»

За принципової позиції прокуратури господарський суд області визнав недійсним та скасував рішення Харківської міської ради щодо надання у власність одному із обслуговуючих кооперативів близько 1 га землі.

За інформацією начальника відділу прокуратури області Олександра Мельника, ділянку у Московському районі міста вартістю 38,4 млн. грн. кооператив безоплатно отримав у власність у 2014 році.
 
Однак для прийняття відповідного рішення не було законних підстав. Зокрема, кооператив не відповідав критеріям житлово-будівельного, тому не мав права на безоплатне отримання землі для будівництва.
 
Наразі рішення суду виконано у повному обсязі. Право власності, набуте незаконним шляхом, скасовано.
 
Довідково:

Згідно із законодавством для поліпшення житлових умов городян міськрада має право безкоштовно виділяти під забудову земельні ділянки житлово-будівельним кооперативам. Для створення ЖБК потрібно дотриматися низки умов. До нього повинно входити не менше 5 осіб, які поставлені на квартирний облік. Крім того, члени ЖБК мають постійно проживати в населеному пункті, де буде будуватися житло тощо.
 
Організації, які мають абревіатуру ЖБК тільки в назві, фактично не є житлово-будівельними кооперативами та не мають законних підстав на безкоштовне отримання землі.



Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2316