Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.07.2018

Прокуратура у суді відстояла землі міської громади, які поза законом привласнив псевдо-ЖБК

Завдяки принциповій позиції прокуратури Харківський апеляційний господарський суд залишив чинним рішення суду першої інстанції щодо повернення у власність територіальної громади Харкова земельної ділянки на просп. Перемоги.

Як розповіла в.о. начальника відділу прокуратури області Тетяна Здор, у 2015 році ділянка площею понад 3 га на підставі рішення Харківської міськради була безоплатно передана у власність одному з обслуговуючих кооперативів для житлового будівництва.
 
При цьому, згідно з вимогами законодавства, право на безкоштовне отримання землі мають тільки житлово-будівельні кооперативи, члени яких реально потребують поліпшення житлових умов. Однак зазначені норми при передачі ділянки у власність дотримані не були.
 
У зв’язку з цим прокуратура звернулася до суду з позовом про визнання незаконним та скасування рішення міської ради щодо надання дозволу на розробку документації із землеустрою для будівництва та повернення землі у власність громади.
 
Позов прокуратури був задоволений судами як першої, так і апеляційної інстанції. «Феміда» постановила повернути у комунальну власність 1,6 га незаконно переданих у власність земель. Окрім того, таку ж площу кооператив після звернення прокуратури до суду повернув місту добровільно.
 
Наразі постанова суду набрала чинності, хід її виконання перебуває на контролі прокуратури області.
 
Довідково:
 
Згідно із законодавством для поліпшення житлових умов городян міськрада має право безкоштовно виділяти під забудову земельні ділянки житлово-будівельним кооперативам. Для створення ЖБК потрібно дотриматися низки умов. До нього повинно входити не менше 5 осіб, які поставлені на квартирний облік. Окрім того, члени ЖБК мають постійно проживати в населеному пункті, де буде будуватися житло тощо.
Організації, які мають абревіатуру ЖБК тільки в назві, фактично не є житлово-будівельними кооперативами та не мають законних підстав на безкоштовне отримання землі.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2651