Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.08.2018

З початку 2018 року прокуратура реально повернула землю на 127 млн. грн., яка була незаконно роздана за "кооперативною схемою"

Під час спілкування з журналістами в.о. прокурора Харківської області Артем Степанов розповів про результати боротьби прокурорів із незаконним виділенням земель за так званою "кооперативною схемою".

"Незважаючи на те, що і організатори схеми, і виконавці постійно заявляють про  законність безкоштовної передачі у власність землі за цим механізмом,  нам вдалося досягти головного. На початку роботи цієї схеми земля передавалася у власність десяткам псевдоЖБК щороку. Минулого року – лише кільком, а цього – поки що жодному", - розповів А. Степанов.
 
За інформацією в.о. прокурора області, цьогоріч судами задоволено 2 позови про визнання незаконним та скасування рішень про надання у власність ОК ЖБК земельних ділянок загальною площею 4,3 га вартістю понад 39 млн.грн.
 
На цей час у провадженні судів різних інстанцій перебувають 3 справи щодо визнання незаконними та скасування рішень про надання у власність ОК ЖБК земельних ділянок.
 
Упродовж поточного року виконано 3 рішення господарського суду Харківської області зазначеної категорії на загальну суму понад 127 млн. грн.
 
Довідково:
 
Згідно з чинним законодавством для поліпшення житлових умов мешканців міста місцева рада має право безплатно виділяти під забудову земельні ділянки житлово-будівельним кооперативам ("ЖБК").
 
Для створення "ЖБК" потрібно дотриматися низки умов. Зокрема, кількість членів об'єднання (не менше 5 осіб), обов'язковий облік (так звана квартирна черга), його члени повинні постійно проживати у населеному пункті, де буде зводитися житло та інше.
 
Організації, які мають абревіатуру "ЖБК" тільки в назві, фактично не є житлово-будівельними кооперативами і не мають законних підстав на безплатне отримання землі.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2811