Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.10.2018

Прокуратура в апеляції відстояла міські землі вартістю понад 7 млн. грн., що незаконно привласнив псевдо-ЖБК

За принципової та наполегливої позиції прокуратури Харківський апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу прокурора, повернувши у комунальну власність землі по пр. Науки у Харкові. Разом з тим скасовано рішення першої інстанції, яким понад 1 га землі у центрі міста відійшов псевдо-ЖБК.

Як розповів начальник відділу прокуратури області Олексій Лесенко,  наприкінці грудня 2015 року рішенням Харківської міської ради ділянку вартістю понад 7 млн. грн. безоплатно отримав один з ЖБК.
 
Однак землю виділили з порушеннями вимог законодавства. Зокрема, рішення про створення ЖБК та списки членів кооперативу не затверджено виконавчим комітетом Харківської міської ради; кооператив не створювався при виконкомі місцевої ради, при підприємстві, установі чи організації; на момент створення ЖБК усі його члени вже досягли 30-річного віку та не потребували поліпшення житлових умов.
 
У зв’язку з цим прокуратура звернулася до суду з позовом про повернення ділянки місту. У 2015 році господарський суд області задовольнив позовні вимоги прокурора.
 
Проте у березні 2017 року Київський районний суд м Харкова відмовився визнати недійсним статут  псевдо-ЖБК. Це дало змогу «липовому» кооперативу оскаржити судове рішення про виділення землі під забудову.
 
Справа розглядалися судами неодноразово. У тому числі – в касаційній інстанції, яка за клопотанням прокуратури призначила новий розгляд.
 
У 2018 році суд першої інстанції прийняв рішення на користь псевдо-ЖБК, який отримав міські землі з чисельними порушеннями норм закону. Та за принципової і послідовної позиції прокуратури Харківський апеляційний господарський суд задовольнив позов прокурора, прийнявши рішення про повернення незаконно відчужених земель у власність міста.
 
Наразі постанова апеляційного суду набула чинності, хід її виконання перебуває на контролі прокуратури області.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2460