Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.11.2018

Прокуратура повернула місту квартиру, яку незаконно продали за документами померлої власниці

Московський районний суд м. Харкова підтримав позицію прокуратури та повернув у комунальну власність 2-кімнатну квартиру на Салтівці, яку незаконно продали після смерті власника.

Як розповів керівник Харківської місцевої прокуратури № 4 Володимир Купріянов, власниця житла померла наприкінці грудня 2015 року. Жінка мешкала одна та заповіту не залишила. За три дні після її смерті нерухомість продали за документами власниці, нібито від її імені. Договір купівлі-продажу посвідчила приватний нотаріус. У документі значиться, що покупець заплатив за квартиру більше 600 тис.  грн.
 
Таким чином, нерухомістю, що є відумерлою спадщиною та мала перейти у власність територіальної громади, заволоділи шахраї.
За фактом незаконного заволодіння майном шахрайським шляхом наразі проводиться досудове розслідування за ч. 3 ст. 190 КК України.
 
На спірну квартиру на момент слідства був накладений арешт. Щоб повернути майно у комунальну власність, прокуратура звернулася до суду з позовом про скасування договору купівлі-продажу. Наразі позовні вимоги прокурора задоволені у повному обсязі.
 
Окрім того, стосовно нотаріуса, що затверджувала незаконну угоду, на даний час триває судовий розгляд за ч. 4 ст. 190 КК України. Загалом їй інкримінується кілька епізодів протиправних дій, серед яких – шахрайство, зловживання повноваженнями та підроблення документів (ч. 3 ст. 15 ч. 4 ст. 190, ч. 3,4 ст. 190, ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 365-2, ч. 1, 3 ст. 358 КК України).
 

Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2628