Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.01.2019

Смерть 3-річної дитини від побоїв та катувань. Прокуратура оголосила підозру в службовій недбалості ювенальному інспектору (відео)

Прокуратура області повідомила про підозру в службовій недбалості, що спричинила загибель дитини (ч. 2 ст. 367 КК України), старшому інспектору ювенальної превенції одного з районних відділів поліції.

Як розповів під час прес-конференції за підсумками роботи правоохоронної системи регіону у 2018 році прокурор Харківської області Юрій Данильченко, 12 вересня 2017 року до райвідділу надійшло повідомлення щодо можливих фактів застосування фізичної сили до малолітньої дитини з боку батьків.
 
«Перевірку за цим повідомленням мала провести підозрювана. Однак, на думку слідчих, вона проігнорувала свої робочі обов’язки та не вжила жодних заходів. Зокрема, не провела перевірку щодо фактів насильства в родині та необхідності вилучення дитини з сім’ї, превентивних заходів з батьками тощо. Окрім того, відомості про злочин не були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань», - зазначив прокурор області.
 
Повідомлення підозрювана розглянула лише за 2 тижні після його надходження – вже після смерті 3-річного хлопчика від катувань і систематичних побоїв.
 
Як з’ясувало слідство, загиблого малюка та його старшого брата бив батько. При цьому все відбувалося в присутності матері, однак вона навіть не намагалася зупинити знущання. Після чергового побиття у серпні 2017 року у 3-річного хлопчика була переламана нога. А за кілька днів батько зламав сину ще й ребра. Дитина перестала ходити. Та, замість того, щоб відвезти малюка до лікарні, батько продовжував катувати дитину. Як наслідок, у хлопчика виникла ще й тяжка черепно-мозкова травма. Увесь цей час дитина страждала від фізичного болю та тривалий час нічого не їла. Потім – впала в кому. Навіть після цього батьки не зверталися до лікарів. Швидку медичну допомогу викликала знайома матері,  яка прийшла в гості.  Однак врятувати хлопчика не вдалося.
 
Відповідно до висновків експертів смерть дитини настала внаслідок голоду і постійного фізичного та психологічного насильства, що мало характер особливого мучення і тривало більше року.
 
За несумлінне ставлення до службових обов’язків, що призвели до трагедії, ювенальному інспектору загрожує до 5 років позбавлення волі.
 
Нагадаємо, батьки загиблого хлопчика наразі вже відбувають покарання. Вироком Жовтневого районного суду Харкова батька-нелюда засудили до 10 років позбавлення волі. Матері призначили покарання у вигляді 8 років за ґратами. Окрім того, до кримінальної відповідальності притягнуто директора районної служби у справах дітей.
 
Наразі також триває судовий розгляд кримінального провадження стосовно директора Центру соціальних служб для сім’ї, дітей, молоді і спорту за фактом службової недбалості (ч. 2 ст. 367 КК України).
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3231