Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.02.2019

В прокуратурі області обговорили проблеми медичного обслуговування в’язнів (фото)

В прокуратурі Харківської області відбулася спільна нарада керівників правоохоронних органів, органів державної влади та місцевого самоврядування з питань додержання вимог законодавства і прав в’язнів на охорону здоров’я. 

У заході взяли участь заступник прокурора області Олег Мельник, начальник відділу нагляду за додержанням законів щодо надання медичної допомоги при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру Генеральної прокуратури України Віталій Константинов, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в східних областях Сергій Красноперов, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації  Михайло Черняк, керівники й представники ГУ Нацполіції в області, Харківського прикордонного загону, Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації, ДУ «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України», представники Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні.
 
Відкриваючи нараду, заступник прокурора області зазначив, що особи, які перебувають в місцях несвободи – одна з найуразливіших груп населення, тому їх здоров’я потребує щоденної пильної уваги профільних служб.
 
«Слід також розуміти, що забезпечення прав в’язнів на охорону здоров’я – це не тільки видача їм пігулок, виклик швидкої чи конвоювання до медичних закладів для проведення стаціонарного лікування. Насамперед, варто звернути увагу на створення належних матеріально-побутових та санітарно-гігієнічних умов безпосередньо в місцях несвободи»,  - наголосив О. Мельник.
 
Він підкреслив, що спільними зусиллями профільних відомств уже були вжиті заходи щодо приведення у відповідність приміщень у Дергачівській виправній колонії; кімнат для затриманих та ізоляторів тимчасового тримання в різних районах області, а також спеціальних палат для ув’язнених у деяких  медустановах.
 
За словами О. Мельника вагомим здобутком на державному рівні є реформування медичної галузі в місцях несвободи. Медичні частини виведено зі складу установ виконання покарань та підпорядковано новоутвореній Державній установі «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України».
 
Незважаючи на позитивні зрушення, в установах виконання кримінальних покарань Харківщини залишається ще низка проблемних питань щодо медичного обслуговування ув’язнених.
 
«Зокрема, нагальним на сьогодні є питання оновлення медичного обладнання та придбання сучасних медичних систем для виявлення, діагностування та лікування хворих в’язнів, насамперед, від серцево-судинних захворювань, хвороб органів травлення, ВІЛ/СНІД», - розповів заступник прокурора області.
 
Серед проблемних питань він також відзначив неукомплектованість медичного штату в окремих установах.
 
За підсумками обговорення учасниками наради були визначені основні напрямки та заходи спільної діяльності, спрямовані на покращення медичного обслуговування затриманих, заарештованих взятих під варту чи засуджених осіб.
 
Довідково:

На території Харківської області функціонує 11 установ виконання кримінальних покарань, у яких станом на 01.01.2019 трималось 6438 вʼязнів, 8 ізоляторів тимчасового тримання, у яких упродовж минулого року трималось 4694 затриманих та заарештованих особи, 51 кімната для затриманих чергових частин територіальних підрозділів Національної поліції області, у яких упродовж 2018 року перебувало 4 особи, та 2 місця тримання Державної прикордонної служби України, у яких у цей же період перебувало 68 затриманих громадян.
 
За даними Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації, Головного управління Національної поліції в області та Харківського прикордонного загону упродовж останніх двох років медична допомога надавалась 2800 взятим під варту особам. Крім того, у середньому близько 2500 вʼязнів постійно перебуває на диспансерному обліку у медичних частинах, що функціонують у місцях розташування установ виконання кримінальних покарань області.
 
З метою стаціонарного лікування ув’язнених у 18 територіальних закладах охорони здоровʼя Харківщини створено та діє 21 спеціальна палата.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Більше фото - тут
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2695