Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.02.2019

Шахраї, що виманювали гроші у харків’ян за схемою «ваш син в поліції», отримали вироки

Вироком Київського районного суду м. Харкова п’ятьох чоловіків визнано винними у шахрайстві, вчиненому повторно за попередньою змовою групою осіб та замаху на аналогічний злочин (ч. 2 ст. 190 ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 190 КК України).

Як розповів начальник відділу прокуратури області Максим Блохін, двоє з них на момент скоєння злочину вже перебували в місцях позбавлення волі за інші кримінальні правопорушення. Вони отримали реальні строки та додатково проведуть за ґратами ще по 3 роки. Ще трьом учасникам злочинної схеми суд призначив покарання з випробувальним терміном.
 
Держобвинувач довів у суді, що протягом 2017 року шахраї телефонували на стаціонарні номери харків’ян та представлялися працівниками поліції. Псевдоправоохоронці повідомляли потерпілим, що їх родичі вчинили злочин і, щоб не було проблем із законом, необхідно сплатити певну суму.
 
Гроші забирали за різними схемами: іноді за обумовленою сумою приїжджав один зі зловмисників, в інших випадках – через електронний переказ. Одного з потерпілих взагалі змусили заховати кошти в сміттєвому контейнері.
 
Загалом шахраї ошукали харків’ян на загальну суму близько 1 млн. грн.
 
Довідково:
 
37-річний чоловік, що на момент скоєння злочину вже відбував покарання, отримав 3 роки й 3 місяці позбавлення волі. Його 32-річний товариш – 3 роки й 1 місяць позбавлення волі. 67-річний та 45-річний чоловіки засуджені до 3 років позбавлення волі з випробувальним терміном на 2 роки. Ще одного, 39-річного шахрая засудили до 2 років позбавлення волі з 2 роками випробування.
 
При призначенні випробувального терміну суд врахував те, що засуджені мають на утриманні малолітніх дітей, а також відсутність судимостей. Пом’якшуючі обставини, враховані при судовому розгляді, – щире каяття засуджених та часткове відшкодування завданих потерпілим збитків.
 
Вирок не набув чинності, оскільки триває час на апеляційне оскарження.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2372