Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.07.2019

Кримінальний авторитет, друг політика та невиліковно хворий: майстер перевтілень отримав вирок за серію шахрайств

Вироком Харківського районного суду області 36-річного харків’янина визнали винним у серії шахрайств, розбої, грабежі та крадіжці  (ч. 2,3,4 ст. 190, ч.2 ст. 185, ч. 2 ст.186, ч. 2 ст. 187 КК України).

За інформацією начальника відділу прокуратури області Максима Блохіна, зловмиснику присудили 7,5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
Обставини справи:
 
Протягом липня 2013-червня 2016 рр. засуджений вчинив низку злочинів, більшість з яких – шахрайства. Жертвами афериста ставали заможні бізнесмени,  самотні жінки, випадкові знайомі. Схеми завжди були різними. Шахрай дуже швидко входив у довіру до майже незнайомих людей, після чого «професійно» виманював гроші.
 
Найбільшу суму – понад 1 млн. грн. – зловмиснику вдалося видурити в подружжя харківських бізнесменів. Аферист познайомився з підприємцями через спільного друга та протягом 2 місяців тероризував родину, щоразу вигадуючи нові схеми наживи.
 
Він інсценував дзвінки з погрозами фізичної розправи та знищення бізнесу, а після цього взявся «допомогти» родині уникнути неприємностей. Злодій запевнив підприємців, що їм погрожують надзвичайно серйозні люди і краще буде «відкупитися». Зловмисник кілька разів брав у подружжя великі суми, які нібито передавав бандитам. А коли зрозумів, що в такий спосіб отримати грошей більше не вдасться, вигадав черговий «поворот» історії. Він сказав підприємцям, що вимагачів насправді не існувало, а «відкупні» присвоював їх спільний товариш, який у реальності  і гадки не мав про злочинну схему.
 
«Благородний» шахрай знову обіцяв свою допомогу в поверненні витрачених коштів, проте бізнесмени почали здогадуватися, хто насправді стоїть за шантажем і погрозами, й відмовилися платити ділку за псевдопослуги. Тоді засуджений вдався до залякувань та вимагання напряму. Жінці він погрожував сексуальним насиллям та під час однієї із зустрічей забрав золоті прикраси. З її чоловіка він вимагав гроші, а коли не отримав жаданих купюр, також зірвав з його шиї золотий ланцюжок і втік.
 
За черговою зі своїх легенд, засуджений був близьким другом відомого політика, мера одного з обласних центрів. Через свої «зв’язки» він обіцяв одній з харківських сімей уникнути великого штрафу. Шахрай запевнив родину в тому, що можна обійтися значно меншою сумою, ніж була нарахована компетентними органами. При цьому обіцяв залагодити проблему законно та надати чеки про сплату фінансових санкцій. Для вирішення усіх питань він отримав від подружжя 10,5 тис. дол., з якими так само втік.
 
Неодноразово на вудку шахрая потрапляли жінки. Так, адміністратор одного з харківських кафе за розмовою довірилася аферисту та розповіла про довготривалі житлові проблеми: жінка хотіла придбати квартиру, однак у неї не вистачало коштів. Спритник «зачарував» жертву, якій представився співробітником СБУ. Він переконав потерпілу, що допоможе примножити усі наявні в неї заощадження та придбати нерухомість. Того ж вечора жінка віддала зловмиснику золоті прикраси загальною вагою понад 100 г, які той обіцяв вигідно продати.
 
Обіцянку він, звичайно, не виконав, а натомість продовжив «виставу». Дізнавшись, що кілька місяців тому його нова подруга загубила паспорт, він спритно скористався цією ситуацією. Аферист розповів жертві, що через свої «канали» дізнався, що за її втраченим паспортом хтось оформив величезний кредит – на суму близько півмільйона гривень. «Благодійник» обіцяв вирішити проблему і для залагодження питань з банком узяв у неї майже 15 тис. грн. Разом з грошима та золотом шахрай ретирувався.
 
Іншій жертві зловмисник освідчився у коханні та навіть певний час мешкав разом з нею в її ж квартирі. Цього разу він видав себе за кримінального авторитета, який займається нелегальним автомобільним бізнесом. Запевняючи кохану у своїй фінансовій спроможності, він постійно брав у неї гроші для якихось невідкладних справ. Потім – взагалі прикинувся смертельно хворим і кошти вже були потрібні на лікування. Зрештою, прикриваючись невиліковною хворобою, шахрай покинув жінку, яка витратила на «допомогу» коханому всі свої заощадження (близько 100 тис. грн.)  А коли чоловік залишав ключі від квартири, він  прихопив з собою також прикраси колишньої співмешканки.
 
Злодій не цурався вигадувати байки про хворобу власної матері. Для її  нібито лікування він неодноразово позичав кошти в знайомого. При цьому аферист постійно був на зв’язку й обіцяв віддати усе до копійки. Та замість того, щоб повернути борг, розіграв дорожньо-транспортну пригоду, в якій звинуватив свого позичальника. Шахрай довів чоловіка до такого психологічного стану, що міг легко маніпулювати ним. Він переконав жертву у тому, що момент аварії зафіксували камери. Зрештою під тиском потерпілий повірив у свою причетність до ДТП та навіть надав кошти на лікування вигаданої жертви аварії.
 
Спритник ошукав також знайому жінку-флориста, у якої замовив 301 розу більш ніж за 7 тис. грн. Гроші обіцяв віддати після доставки, але за квіти так і не розрахувався.
 
Аналогічним чином він «замінив» шини на автомобілі Toyota Prado, який належав його знайомій. Зловмисник попросив протестувати нові шини та диски, однак поїхав з сервісу, не заплативши.
 
Окрім того, аферист, зумів двічі розіграти схему з продажу неіснуючих автомобілів. Зловмисник пропонував жертвам купити машини за вигідною ціною – нібито через його знайомих. Він брав від 1.5 до 4 тис. дол. для залагодження необхідних питань щодо угоди. Потім, за легендою, цих коштів не вистачало або машина зростала в ціні, і потерпілі знову давали гроші шахраю. Один з обдурених покупців, щоб придбати омріяне авто, був вимушений взяти кілька позик та продати стареньку машину. Однак «спритний» продавець за слушної нагоди зникав разом з грошима.
 
На рахунку засудженого також розбійний напад на таксиста. Злодій увесь день їздив з водієм у власних справах. А ввечері, замість того, щоб заплатити за послуги, пасажир напав на таксиста та відібрав у нього всі наявні кошти.
 
Загалом за три роки зловмисник зумів заволодіти коштами 14 потерпілих на загальну суму майже 2,8 млн.грн.
 
Довідково:
 
Наразі вирок суду не набув чинності, оскільки триває час на апеляційне оскарження.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2891