Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.07.2019

Прокуратура оскаржить вирок директору центру соцслужб, недбалість якої призвела до смерті 3-річного малюка

Вироком Жовтневого районного суду м. Харкова директора Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді одного з районів міста визнано винною в службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України).

Посадовицю, байдужість якої призвела до трагедії, засудили до 3 років позбавлення волі з призначенням іспитового терміну на 1 рік. Окрім того, їй на 1 рік заборонили обіймати керівні посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.
 
Враховуючи усі обставини злочину, а також те, що в ході судового слідства обвинувачена постійно намагалася перекласти вину на інших осіб, заперечувала наявність недоліків у своїй роботі, надавала сумнівні і плутані свідчення та байдуже реагувала на смерть малолітньої дитини, прокурор наполягав на покаранні у вигляді 5 років реального позбавлення волі. Тому після вивчення повного тексту вироку прокуратура оскаржить це судове рішення в апеляційній інстанції.
 
Нагадаємо, 3-річний хлопчик помер у вересні 2017 року. За висновками експертів смерть дитини настала внаслідок голоду і постійного фізичного та психологічного насильства, що мало характер особливого мучення і тривало більше року.
 
Як з’ясувалося, загиблого малюка та його старшого брата систематично бив батько. При цьому все відбувалося у присутності матері, однак вона навіть не намагалася зупинити знущання.
 
Після чергового побиття у серпні 2017 року у хлопчика була переламана нога. А за кілька днів батько зламав сину ще і ребра. Дитина перестала ходити. Та, замість того, щоб відвезти малюка до лікарні, батько продовжував катувати дитину. Як наслідок, у хлопчика виникла ще й тяжка черепно-мозкова травма. Увесь цей час дитина страждала від фізичного болю та тривалий час нічого не їла. Потім – впала в кому.
 
Навіть після цього батьки не зверталися до лікарів. Швидку медичну допомогу викликала знайома матері,  яка прийшла в гості.  Однак врятувати хлопчика не вдалося.
 
Ще живу дитину намагався захистити рідний дядько. На початку вересня 2017 р. він звернувся  до центру  соцслужб із заявою щодо вилучення з родини його сестри двох малолітніх дітей (3 та 6 років). Чоловік розповів, що малих систематично й жорстоко б’є батько.
 
Однак директор центру несумлінно поставилася до своїх обов’язків і перевірку за даним фактом провела лише «на папері». Фактично ж помешкання проблемної родини відповідні фахівці не відвідували. Документи щодо перевірки склали формально – зі слів матері малюків, яка інформацію про насильство в сім’ї заперечила. А вже наприкінці того ж місяця 3-річного хлопчика з цієї родини «швидка» доправила до лікарні, де від чисельних травм та фізичного виснаження дитина померла.
 
Своєчасна реакція та добросовісне ставлення до роботи з боку засудженої могли б запобігти трагедії. Однак чиновниця за відсутності  будь-яких об’єктивних факторів, що могли б завадити їй сумлінно виконати свої обов’язки, не вжила жодних дій щодо виявлення малюка, який потребував екстреної сторонньої допомоги.
 
Довідково:
 
Батьки закатованого малюка отримали вироки у жовтні минулого року. Мати, за рішенням суду має провести за ґратами 8 років, батько – 10.
 
Окрім того, набув чинності вирок стосовно співробітника служби у справах дітей, яку так само визнали винною у службовій недбалості.
 
У провадженні Жовтневого районного суду м. Харкова перебуває кримінальне провадження стосовно ювенального інспектора, що також не вжила жодних дій для збереження життя малюка.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2458