Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.07.2019

У Харкові судитимуть держвиконавця за фіктивний продаж арештованої квартири

Харківська місцева прокуратура № 1 направила до Жовтневого районного суду м. Харкова обвинувальний акт стосовно колишнього головного виконавця одного з районних відділів ДВС.

За словами керівника місцевої прокуратури Катерини Шевцової, 40-річній жінці інкримінують зловживання службовим становищем та службове підроблення (ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України).
 
За даними слідства, держвиконавець за підробленими документами виставила на продаж квартиру в Харкові площею понад 120 кв.м. Зазначене житло належало на праві власності територіальній громаді м. Харкова. Через штучно створену судову суперечку квартиру намагалися привласнити шахраї – нібито в рахунок непогашеного боргу.  Суд задовольнив позов так званого позичальника, прийнявши рішення щодо продажу квартири для компенсації нібито заборгованих коштів.
 
Після судового рішення виконавча служба відкрила відповідне провадження. Однак незабаром його призупинили, оскільки шахрайську оборудку з квартирою викрили правоохоронці. В рамках кримінального провадження на квартиру наклали арешт
 
За даними слідства, держвикнавець приховала відомості про судові обтяження квартири, підробила матеріали виконавчого провадження та підготувала документи для реалізації арештованої нерухомості через електронний аукціон.
 
Переможець торгів заплатив за житло трохи більше 1 млн. грн. Гроші надійшли на рахунок районного відділу виконавчої служби. Після цього суму розподілили між учасниками виконавчого провадження, до яких входять також позичальник і боржник. Таким чином більшу частину коштів від продажу нерухомості  отримали аферисти.
 
Одночасно з’ясувалося, що переможець аукціону не може оформити права власності на майно, оскільки у квартири вже  є законний власник - територіальна громада, і житло виставили на продаж незаконно.
 
Під час розслідування встановлено також, що протиправні дії обвинуваченої стали можливими через їх погодження з начальником районного відділу ДВС, який , на думку слідства, недбало поставився до своїх обов’язків та не перевірив законність складання документів підлеглою. Наразі посадовцю оголошено про підозру за ч. 2 ст. 367 КК України.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3084