Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.09.2019

Прокуратура відстояла в апеляційній інстанції повернення з незаконного користування понад 30 га сільгоспугідь

Східний апеляційний господарський суд погодився з позицією прокуратури та задовольнив позовні вимоги прокурора щодо повернення державі земельної ділянки площею майже 33 га.

Як розповів начальник відділу прокуратури області Олексій Лесенко, зазначену ділянку в Богодухівському районі області в 1996 р. отримав  у користування для ведення фермерського господарства (ФГ) місцевий мешканець.
 
Наприкінці 2017 року фермер помер. Відповідно до вимог законодавства, дія державного акту про право користування землею фактично припинилася з його смертю. В такому випадку право власності не переходить до спадкоємців, і ділянка має повернутися державі.
 
Проте члени фермерського господарства продовжили використовувати угіддя на умовах права постійного користування без належних правових підстав, сплачуючи до бюджету лише земельний податок, а не орендну плату.
 
У зв’язку з цим прокуратура звернулася до господарського суду області з позовом, в якому просила визнати  відсутнім у ФГ права використання ділянки та повернути землі у державну власність.
 
Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позовних вимог прокурора.
 
Відстоюючи інтереси держави, прокуратура області оскаржила зазначене рішення в апеляційному порядку. Східний апеляційний господарський суд погодився з аргументами прокурора та задовольнив позов у повному обсязі.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2168