Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.11.2019

Земельні ділянки вартістю 46,5 млн. грн. повернуто у власність держави

Прокуратура домоглася в апеляції повернення державі 414 га земель сільськогосподарського призначення вартістю 46,5 млн.грн.

Як повідомив заступник прокурора Харківської області Володимир Анушкевич, на земельній ділянці площею 414 га незаконно велася господарська діяльність після того, як у 2014 році громадянин отримав її для ведення фермерського господарства строком на 49 років. Землі сільгосппризначення, розташовані на території Шебелинської міської ради, експерти оцінили майже в 46,5 млн. грн.

Громадянин звернувся із заявою до Головного управління Держземагенства у Харківській області щодо надання згоди на передачу вищевказаних земельних ділянок в суборенду. У березні 2015 року Держеземагентство заяву задовольнило, проте при цьому не було зазначено, кому саме, з якою метою і на яких умовах ці землі будуть передані в суборенду. У тому ж місяці громадянин та одне з приватних акціонерних товариств уклали договір суборенди земельних ділянок.

У липні 2017 року заступник керівника Лозівської місцевої прокуратури Харківської області звернувся до суду. Підставою позову стало порушення ст. 7 Закону України «Про фермерське господарство», а саме: Головне управління Держземагентства у Харківській області не пересвідчилось в дійсності волевиявлення громадянина на створення фермерського господарства та спроможності вести господарство такого виду. Громадянин передав земельні ділянки в суборенду ПрАТ як фізична особа, в той час, коли лише фермерське господарство може передавати земельні ділянки в суборенду як юридична особа.

На вищевказаних земельних ділянках вирощувалися зернові (крім рису), бобові і насіння олійних культур. Тож, господарське товариство (суборендар) набуло земельні ділянки у користування та вело господарську діяльність на них в обхід процедури земельних торгів, що є порушенням ст. 134 Земельного кодексу України. З урахуванням викладеного, прокурор просив визнати недійсними наказ Головного управління Держземагенства у Харківській області від 12.11.2014, договори оренди та суборенди земельних ділянок, скасувати їх державну реєстрацію.

У квітні 2019 року Балаклійський районний суд задовольнив позов частково, визнавши недійсними наказ Держземагенства, а також договори оренди та суборенди земельних ділянок, при цьому відмовив у скасуванні державної реєстрації договорів, що унеможливило повернення землі державі. Прокуратура області оскаржила таке рішення в частині відмови в апеляційному порядку.

7 листопада поточного року Харківський апеляційний суд погодився з позицією прокуратури  та своєю постановою задовольнив позов у повному обсязі, скасувавши попереднє рішення Балаклійського районного суду. Таким чином, наказ Головного управління Держземагенства від 12.11.2014, договори оренди та суборенди земельних ділянок визнано недійсними, а їх державну реєстрацію скасовано.

Постанова суду набула законної сили, а хід її виконання перебуває на контролі прокуратури Харківської області.

Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2056