Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.11.2019

Захисну споруду вартістю понад 600 тисяч гривень повернуто у власність держави

Харківський апеляційний господарський суд залишив у силі рішення господарського суду Харківської області, яким повністю задоволено позовні вимоги Харківської місцевої прокуратури №3 про визнання недійсним свідоцтва про право власності, виданого Харківською міською радою ВАТ, в частині права власності на нежитлові приміщення, що є захисною спорудою цивільного захисту вартістю понад 600 тисяч гривень.

За інформацією заступника керівника Харківської місцевої прокуратури №3 Наталії Коваленко, сховище, розташоване в Індустріальному районі Харкова, повернуто у власність держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна.
 
У 2008 році Харківська міська рада видала свідоцтво про право власності одному з відкритих акціонерних товариств на цілісний майновий комплекс. До статутного капіталу цього товариства увійшли в тому числі і нежитлові приміщення — вбудована захисна споруда цивільного захисту (сховище), яка належить до державного майна, що підтверджується планом приватизації комплексу підприємства та паспортом самого сховища. Повноваження щодо управління вказаним об'єктом державної власності покладено на Фонд державного майна України.
 
У подальшому товариство зареєструвало за собою право власності на вказаний майновий комплекс, в тому числі і на захисну споруду цивільного захисту (сховище).
 
Відповідно до с.12 ст.32 Кодексу цивільного захисту України захисні споруди цивільного захисту державної та комунальної власності не підлягають приватизації, а згідно ч. 2 ст. 3 Закону України «Про приватизацію державного майна» в редакції, що діяла на момент створення (приватизації) ВАТ, визначено, що приватизації не підлягають об’єкти державної власності, які мають загальнодержавне значення та забезпечують життєдіяльність держави в цілому. Крім того, виконавчий комітет Харківської міської ради відповідно до вимог законодавства не є розпорядником вказаного нерухомого майна, оскільки останнє є державним, а тому свідоцтво про право власності на нежитлову будівлю, що є сховищем, відповідно до вимог ст. 16 ЦК України, в цій частині підлягає визнанню недійсним.
 
Встановлені місцевою прокуратурою порушення та законодавчі приписи з вказаних питань і стали підставою для вжиття заходів представницького характеру з метою захисту інтересів держави.
 
Наразі місцевою прокуратурою вживаються заходи щодо реального виконання вказаного судового рішення.
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2438