Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.11.2019

Прокуратура виявила незаконне відчуження земель лісового фонду на березі Печенізького водосховища площею 10 га

Прокуратурою Харківської області розпочато кримінальне провадження за фактами незаконного відчуження земель лісового фонду площею 10 га, розташованих у Вовчанському районі на березі Печенізького водосховища.

Виявлено, що службовими особами відділу Держгеокадастру у Вовчанському районі Харківській області протягом 2012-2013 років незаконно видано фізичним та юридичним особам державні акти на право власності щодо 19 земельних ділянок площею 10 га. Зазначені земельні ділянки розташовані на березі Печенізького водосховища та перебували у постійному користуванні ДП «Вовчанське лісове господарство».
 
Відповідно до вимог чинного законодавства вказані земельні ділянки могли бути вилучені з постійного користування державного лісгоспу та змінено їх цільове призначення лише за погодженням Кабінету Міністрів України.
 
Натомість, без відповідного погодження, в порушення вимог ст.ст. 20, 122, 149 Земельного кодексу України, ст. 5 Лісового кодексу України, розпорядження Кабінету Міністрів України № 610-р від 10.04.2008, цільове призначення цих земельних ділянок лісогосподарського призначення було змінено на землі житлової забудови. В подальшому земельні ділянки вилучено з лісового фонду і передано у приватну власність сторонніх осіб.
 
За вказаними фактами прокуратурою області розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 КК України ( зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).
 
Крім того, вирішується питання щодо вжиття заходів представницького характеру з приводу скасування відповідних незаконних рішень, визнання недійсними державних актів на право приватної власності та повернення вказаних земельних ділянок у державну власність.
 
Робота прокуратури області на напрямку виявлення та повернення незаконно відчужених земель у державну власність та захисту природних ресурсів області триває.
 
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2462