Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.11.2019

Судовим рішенням на користь держави в особі Харківської міської ради стягнуто понад 760 тис. грн безпідставно збережених коштів за незаконне користування земельною ділянкою

Господарський суд Харківської області повністю задовольнив позовні вимоги Харківської місцевої прокуратури №3 щодо стягнення з трьох ТОВ безпідставно збережених коштів у вигляді орендної плати за користування земельною ділянкою  без оформлення правовстановлюючих документів на суму понад 760 тис. грн.

Як повідомила заступник керівника місцевої прокуратури Наталія Коваленко, підставою для звернення з позовом до суду став факт незаконного використання земельної ділянки на території Немишлянського району м. Харків без оформлення будь-яких прав на неї. На вказаній земельній ділянці розташована двоповерхова нежитлова будівля загальною площею майже 2 тис. кв. м. 

Відповідно до ст. 206 Земельного кодексу України, використання землі в Україні є платним. Об'єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

Згідно зі ст. 125 Земельного кодексу України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Використання земельної ділянки до одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації, забороняється.

Земельна ділянка, на якій розташований об’єкт нежитлової нерухомості, використовується двома товариствами без оформлення будь-яких прав на неї понад 20 років, а третім товариством — з серпня 2018 року. Дії вказаних товариств призвели до несплати встановленої орендної плати, що завдало збитки інтересам територіальної громади м. Харків в особі Харківської міської ради та стало підставою для звернення до суду.

Після набрання законної сили судовим рішенням місцевою прокуратурою будуть вжиті заходи щодо його реального виконання.


Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2210