Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.11.2019

Службові особи митниці не вжили заходів під час незаконного переміщення товару через митний кордон України (ВІДЕО)

Під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області спільно з територіальним управлінням ДБР у м. Полтава та співробітниками  міжрайонного оперативно-розшукового відділу ОРУ СхРу Державної прикордонної служби України виявлено незаконне переміщення товару через митний кордон.

Як повідомив прокурор Харківської області Олександр Фільчаков, у ході досудового розслідування встановлено, що 9 листопада 2019 року 13 мікроавтобусів перетнули державний кордон України у пункті пропуску «Гоптівка» та вирушили в бік Російської Федерації. 10 мікроавтобусів проходили митне оформлення по «зеленому коридору», тобто заявили про відсутність вантажу, а 3 — по «червоному коридору», проте письмові декларації про наявність товару не подавали.

У вказаних транспортних засобах знаходились продукти харчування, одяг та господарчі товари. Згідно ч. 3 ст. 371 Митного кодексу України, кількість товару у кожному з мікроавтобусів підпадала під обов’язкове митне оформлення та письмове декларування, оскільки його вартість складала понад 10 тис. євро.

Службові особи ВМО «Гоптівка» не забезпечили переведення усіх транспортних засобів на «червоний коридор», не витребували у водіїв письмові декларації та документи на товар і не вжили заходів щодо притягнення до відповідальності водіїв шляхом накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів, що передбачено ст. 472 Митного кодексу України.

Таким чином, внаслідок злочинних дій службових осіб митниці до державного бюджету не надійшли платежі у вигляді штрафів та конфіскованих товарів.

У період з 11 по 20 листопада 2019 року державний кордон України перетнули ще 10 мікроавтобусів, з яких після огляду процесуальним керівником було вилучено товар.

За клопотанням прокуратури області на вказаний товар слідчим суддею накладено арешт. Наразі встановлюється ринкова вартість вилученого майна.

25 листопада 2019 року в ході обшуку вилучено документи та записи з камер відеоспостереження, які підтверджують факт незаконного переміщення товару через митний кордон України.

Під час проведення обшуку працівники митниці намагалися сховати гроші в оглядовій залі під сканером, на підвіконні, за батареєю, за шафами у службових приміщеннях, а також у смітнику. Загальна сума вилучених коштів складає 137 тис. грн, 87 тис. російських рублів, 760 доларів США та 60 Євро.
 
На даний час досудове розслідування триває.

 
 
 
 

 

Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3436