Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.12.2019

«Кооперативні схеми» роздачі земель на березі Печенізького водосховища: розпочато кримінальне провадження

Прокуратурою Харківської області розпочато кримінальне провадження за фактами незаконного безоплатного відчуження державних земель лісового фонду площею понад 200 га орієнтовною вартістю 250 млн гривень, розташованих у Вовчанському районі на березі Печенізького водосховища.

Виявлено, що службові особи відділу Держгеокадастру у Вовчанському районі Харківській області та відповідної сільської ради у 2012 році незаконно безоплатно передали у приватну власність житлово-будівельному кооперативу земельну ділянку площею понад 200 га. Земельна ділянка, розташована на березі Печенізького водосховища, перебувала у постійному користуванні ДП «Вовчанське лісове господарство».
 
Відповідно до вимог чинного законодавства вказана земельна ділянка могла бути вилучена з постійного користування державного лісгоспу зі зміною цільового призначення лише за погодженням Кабінету Міністрів України.

Натомість, без відповідного погодження, в порушення вимог Земельного та Лісового кодексів України, цільове призначення цієї земельної ділянки лісогосподарського призначення було змінено на землі житлової та громадської забудови. В подальшому земельну ділянку вилучено з лісового фонду і передано у власність приватної юридичної особи.

Орієнтовна власність незаконно відчуженої земельної ділянки складає 250 млн гривень.

За вказаним фактом прокуратурою області розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).
 
Крім того, вирішується питання щодо вжиття заходів представницького характеру з приводу скасування відповідних незаконних рішень органу місцевого самоврядування та повернення особо цінних земель лісового фонду у державну власність.
 
Робота прокуратури області з метою повернення незаконно відчужених земель у державну власність та захисту природних ресурсів триває.
 
 
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3044