Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.12.2019

На Харківщині підприємство зобов'язали повернути державі понад 43 га земель водного фонду

Рішенням Господарського суду Харківської області в повному обсязі задоволено позов Первомайської місцевої прокуратури: підприємство зобов'язано повернути державі понад 43 га земель водного фонду в селі Грушино Первомайського району.

Місцевою прокуратурою у ході вивчення законності використання земель встановлено, що одне з господарських товариств упродовж 2003-2013 років орендувало земельну ділянку водного фонду з розташованим на ній ставком для риборозведення із земель державної власності на території Грушинської сільської ради Первомайського району. Загальна площа земельної ділянки — 43,84 га.
 
На момент передачі земельної ділянки в оренду її межі на місцевості встановлені не були, строк дії нормативної грошової оцінки, проведеної ще у    2002 році, скінчився у 2012 році. Таким чином, для розрахунку розміру орендної плати фактично була взята за основу неактуальна нормативна грошова оцінка.
 
Підставою для реагування прокурора на зазначені порушення стало те, що після закінчення строку дії договору оренди господарське товариство земельну ділянку не повернуло Первомайській районній державній адміністрації за належністю, а продовжувало використовувати у власній господарській діяльності зі штучного розведення та вирощування риби. Використання неактуальної нормативної грошової оцінки для розрахунку розміру орендної плати створило умови спричинення шкоди у вигляді недонадходжень коштів до відповідних бюджетів. Як наслідок, держава позбавилась права ефективно використовувати земельну ділянку.
 
З урахуванням викладеного, прокурор звернувся з позовом до суду, в якому просив визнати відсутнім в господарського товариства право користування (оренди) вищевказаною земельною ділянкою, зобов'язати повернути земельну ділянку за належністю державі.
 
Після набрання рішенням суду законної сили, прокуратурою області буде взято на контроль хід його виконання.
 
Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2299